Samsung Smart Manager: wat is app optimalisatie?

Samsung heeft op verschillende toestellen de applicatie Smart Manager staan. Deze staat er misschien vanaf de fabriek op, of is toegevoegd na een update voor je Galaxy-apparaat. Wat doet Smart Manager eigenlijk en wat is app optimalisatie? DroidApp zocht het uit en geeft je hierover uitleg.

Samsung Smart Manager

Samsung voorzag bij de introductie van onder andere de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge de toestellen van een eigen, nieuwe applicatie genaamd Smart Manager. Inmiddels zijn vrijwel alle nieuwe Samsung Galaxy-toestellen voorzien van de nieuwe applicatie en krijgen ook de eerder uitgebrachte Android-toestellen van Samsung een update met de Smart Manager app.

Samsung Galaxy S6 Smart Manager

Smart Manager is een applicatie die gebruikers snel inzicht geeft in verschillende details. Zo kan je zien wat het werkgeheugen-verbruik is (RAM-geheugen), wat het accupercentage is en hoeveel opslagruimte je gebruikt. Tot slot kan je zien hoe het met de beveiliging van je apparaat is gesteld. Een van de functies die we tegenkomen in Smart Manager is de optie ‘App optimalisatie’.

App-optimalisatie

Samsung heeft in de Smart Manager app de functie ‘app-optimalisatie’ verwerkt. Zoals de naam al aangeeft moet dit ervoor zorgen dat het stroomverbruik van de applicaties op je smartphone geoptimaliseerd wordt. Je hoeft niet altijd door te hebben dat een applicatie op de achtergrond actief blijft.

Optimaliseren

Per applicatie kan je aangeven wat er met de app moet gebeuren. Standaard zie je bij de applicaties ‘automatisch optimaliseren’ staan. Bij deze keuze zal het toestel zelf applicaties afsluiten of juist actief houden. Dit is afhankelijk van het gebruik. In Smart Manager kan je er ook voor kiezen om iedere 3, 5 of 7 dagen de apps te optimaliseren. Dit betekent dat wanneer je een applicatie gedurende de gekozen dagen niet hebt gebruikt, de app automatisch afgesloten wordt.

Je kunt ook de applicatie stoppen en dus ook geen meldingen meer ontvangen van de applicatie. Voor apps als WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger en dergelijke apps, waarbij meldingen juist van belang zijn, kan je het beste app-optimalisatie uitschakelen.

Niet onschuldig

Toch is app-optimalisatie niet altijd even onschuldig. Als een applicatie zichzelf afsluit en je moet hem voortdurend opnieuw moet opstarten, kan dit in sommige gevallen meer energie vragen. De werking hiervan kan gezien worden als een task-killer, die al een paar jaar voor Android echt niet meer nodig zijn. Android is dermate volwassen dat het over het algemeen goed zelf kan bepalen of een applicatie wel of niet afgesloten moet worden.

RAM-geheugen

Hetzelfde geldt voor het afsluiten van achtergrond-apps in het RAM-geheugen. Wanneer deze allemaal tegelijkertijd afgesloten worden kan dit ervoor zorgen dat het juist meer stroom vraagt omdat (systeem-) apps weer geactiveerd moeten worden. Vaak is het ‘geforceerd afsluiten’ niet veel beter voor een smartphone of tablet. Als een app vastloopt of blijft hangen, kan het sluiten van het proces van de app wel resultaat hebben, anders is het niet nodig.

Smart Manager verwijderen

Smart Manager met app optimalisatie is beschikbaar op de Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge+, Galaxy S5, Galaxy Note 5, Galaxy Note 4 en Galaxy Note 3. Het aantal toestellen met Samsung Smart Manager zal in de toekomst uitgebreid worden. Smart Manager verwijderen is niet mogelijk, omdat het onderdeel uitmaakt van een systeem-app.

Screenshots: Henk

Lees ook

Reageer op dit artikel