‘Optimalisatie’-apps zijn vaak niet meer dan placebo

Apps waarvan je Android smartphone sneller wordt of de accu langer meegaat, het zijn vaak niet meer dan placebo’s zo blijkt uit een recent onderzoek. Applicaties zoals CCleaner, Battery Doctor zijn niet zo onschuldig als ze lijken.

Onveilige placebo

Het Portugese consumenten tijdschrift Proteste heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van deze apps. In totaal testte het tijdschrift negen Android applicaties en geen van deze apps wist haar belofte waar te maken.lg-l70plus-batterijEen voorbeeld hiervan is Battery Doctor, de ontwikkelaar claimt dat door het gebruiken van deze app de batterij tot wel 50% langer meegaat. De app zou dit doen door onder andere applicaties op de achtergrond af te sluiten, iets wat in gaat tegen het multitasking principe van Android. Daarnaast heeft Proteste geconcludeerd dat er voor tal van deze apps twijfelachtige rechten worden gevraagd. Op de achtergrond worden locaties maar ook andere gevoelige gegevens gedeeld met de ontwikkelaar. Let dus goed op wanneer je een dergelijke app installeert.

Deze apps zijn getest

In de test uitgevoerd door het Portugese tijdschrift zijn de volgende apps getest. In de Play Store zijn tal van soortgelijke applicaties terug te vinden.

Er zijn natuurlijk ook applicaties in de Play Store te vinden die wel degelijk positief effect hebben op de batterijduur zoals Greenify.

Via: Giga.de

Lees ook

Reageer op dit artikel