Fitbit Versa review: sportieve smartwatch daagt je uit

Op het gebied van stappentellers en sporthorloges is Fitbit geen onbekende naam meer. De door Fitbit geïntroduceerde Fitbit Versa is een sportief en slim horloge met een groot aantal handige functies en sensoren. Wat kun je met dit horloge en hoe motiveert deze smartwatch je om je dagelijkse beweging te behalen? We testen het in de review.

Fitbit Versa review

Fitbit maakt al langer slimme accessoires voor het bijhouden van sportactiviteiten en je dagelijkse bezigheden. De Fitbit Versa is de nieuwste telg in het rijtje met smartwatches van de fabrikant. Het horloge is vijf verschillende uitvoeringen beschikbaar, drie daarvan zijn met een rubberen band in de kleuren zwart, roze of grijs.

Fitbit Versa

Twee uitvoeringen hebben een iets luxere geweven bandje, bij de luxere variant van de Fitbit Versa zitten overigens ook een rubberen bandje in de verpakking. In de verpakking levert Fitbit de bandjes in meerdere maten mee zodat het horloge eigenlijk om iedere pols past. De bandjes zelf zijn gemakkelijk te verwisselen met een kliksysteem.

De Fitbit Versa is geen rond, maar een meer vierkant horloge met licht afgeronde hoeken. Het scherm heeft een diameter van net geen inch en is eveneens vierkant. Het display is helder genoeg om ook in zonnige condities nog goed af te kunnen lezen. Het touchscreen reageert goed op aanrakingen en in combinatie met de drie knoppen aan de zijkant laat het horloge zich goed bedienen.

Fitbit Versa knoppen

Het is goed te weten dat het horloge prima tegen water kan, je kunt er namelijk ook je zwemprestaties mee bijhouden. Het wordt niet aangeraden om het geweven bandje te gebruiken tijdens het zwemmen.

Fitbit Versa

Mogelijkheden

Het sporthorloge kent een legio aan mogelijkheden waaronder een aantal basis zaken die ook op andere trackers van Fitbit te vinden. Zo houdt het horloge bij hoeveel stappen je zet en hoeveel treden je hebt beklommen. Afhankelijk van de gekozen watchface zijn deze gegevens meteen zichtbaar. Door op het startscherm, waarop datum en tijd te zien zijn, naar boven te vegen krijg je een overzicht van hoe je beweging er vandaag voor staat. Het aantal stappen, verbrande calorieën, aantal stappen per uur en het aantal hartslagen per minuut.

Fitbit Versa watch face

Het is mogelijk om notificaties binnen te krijgen op het horloge maar erg prettig leest het niet vanwege de grootte van het (kleine) scherm. Wel handig is de notificatie bij een inkomend gesprek die je ook op je horloge kunt aannemen.

Omdat je ook je slaapritme kunt laten vastleggen door de Fitbit Versa is draagcomfort erg belangrijk. We hebben ervaren dat in het begin het even wennen is dat het horloge ’s nachts om blijft. Uiteindelijk went dit wel, maar het is wel aangeraden om af en toe het horloge af te laten.

Fitbit Versa sensor

Direct beginnen met sporten

Met de knop rechtsboven open je direct de app waarin je een activiteit kunt starten. Leg bijvoorbeeld je hardloop rondje, fietstour, workout of andere oefeningen vast. In combinatie met connected GPS, leggen de Fitbit app en je horloge nauwkeurig je conditie en sportieve prestaties vast. Het horloge zelf heeft geen GPS chip, waardoor je altijd je smartphone bij je moet hebben voor deze functie.

Fitbit Versa sport

Coaching

Fitbit heeft het horloge ook van een coaching functie voorzien waarbij je op het horloge oefeningen of een warm-up kunt starten. Je kunt bij de workout ook zien welke opdrachten je krijgt. Eenmaal gestart met een oefening dan krijg je eerst de opdracht te zien waarna je een aantal seconden of minuten de oefening kunt uitvoeren.

Fitbit Versa review

Je kunt ook ademhalings sessies doen met behulp van je Fitbit Versa. Zo’n sessie neemt een aantal minuten in beslag en zorgt ervoor dat je wat stress los kunt laten of even kunt kalmeren.

Muziek luisteren

Door een Bluetooth headset te koppelen met de Fitbit Versa kun je tijdens je sportactiviteiten genieten van muziek die op de Fitbit Versa geplaatst is. Er is ruimte voor ongeveer 300 tracks, mocht je in het bezit zijn van een Deezer abonnement dan kan je via deze muziekdienst ook naar je favoriete muziek luisteren.

Apps op de smartwatch

Voor de Fitbit Versa zijn een aantal apps te vinden in de Fitbit app. Je zult op het horloge al standaard een applicatie voor het weer terug vinden. Verwacht geen hoogstaande apps zoals die voor Wear OS (voorheen Android Wear) of Samsung Gear zijn te vinden. Daar lijkt het Fitbit platform toch nog wat achter te lopen. Ontwikkelaars kunnen echter wel nieuwe apps indienen om de functionaliteit van het horloge uit te breiden.

Fitbit Versa apps

Watchfaces

Je kunt het horloge geheel naar eigen wens aanpassen en er zijn via de Fitbit app tal van andere klokjes te vinden. Bij een aantal van de watchfaces kan je instellingen aanpassen om bijvoorbeeld andere informatie of statistieken weer te geven.

Fitbit Versa wijzerplaat

Fitbit Pay

Fitbit heeft ook een eigen betaalplatform waarmee je met een aantal credit en debitkaarten betalingen kunt doen via je horloge. In Nederland en België zijn er helaas geen banken die meedoen aan Fitbit Pay. Maar in een aantal landen om ons heen zijn er wel deelnemende banken te vinden. Met Fitbit Pay kan je middels NFC betalingen verrichten.

Fitbit app

Binnen de Fitbit app krijg je veel meer inzicht met behulp van grafieken en historische gegevens. Je kunt ook een competitie beginnen met vrienden om zoveel mogelijk stappen te zetten of een ander sportief doel.

Fitbit Versa challenges

Binnen de Fitbit app vind je ook uitdagingen een aantal daarvan zijn avonturen waar je in Nederland niets aan zult hebben. Ook vind je in de Fitbit app weer de Fitbit Coach waarbij je persoonlijke workouts kunt bekijken en uitvoeren. Om je te motiveren ontvang je ook regelmatig badges voor het behalen van doelen zoals 20.000 stappen op één dag.

Fitbit app versa

Wel heeft de Fitbit app op sommige Android telefoons wat problemen met synchroniseren, data lijkt wel door te komen maar wordt uiteindelijk niet gesynchroniseerd. Hopelijk weet Fitbit dit probleem te verhelpen met een software update. Via de Fitbit app kan je het horloge ook van de meest recente firmware voorzien, als er een update is dan ontvang je hier een melding van. Updaten kan ook via een WiFi netwerk dankzij de ondersteuning voor draadloze netwerken op de Versa.

Accuduur

Als je een sporthorloge hebt wil je dat deze natuurlijk wel voldoende uithoudingsvermogen heeft. Bij de Fitbit Versa is dat geen enkel probleem gebleken, de fabrikant claimt een accuduur van ruim 4 dagen, iets wat we in de praktijk ook behalen met gemiddeld 5 tot 6 dagen op één lading.

Fitbit Versa test

Het opladen gaat vrij snel in de meegeleverde speciaal voor de Versa-geschikte adapter. Je kunt met een kwartiertje laden best een dag vooruit als je geen sportactiviteiten gepland hebt. Het bijhouden van activiteiten met connected GPS vragen wel iets meer van de batterij.

Beoordeling

De Fitbit Versa is uitgebreid genoeg voor het bijhouden van de meeste sportactiviteiten, ook voor het bijhouden van je dagelijkse doelen is het horloge uitgebreid genoeg. Er zijn tal van verschillende watchfaces en apps voor de Versa beschikbaar. Ook qua bandjes is er een ruim aanbod en het verwisselen is zeer eenvoudig.

Wel valt op dat het platform voor apps nog in de kinderschoenen staat. Je zult namelijk niet veel apps vinden die zich op de Nederlandse of Belgische gebruiker richten. Is de aanwezigheid van een GPS module in het horloge voor jou een must-have dan kan je de Fitbit Versa beter links laten liggen. De Fitbit Versa is te koop vanaf 199 euro bij Coolblue, Bol.com en MediaMarkt.

Specificaties

Hieronder zetten we de specificaties van dit horloge nog even voor je op een rij.

 • 0.93 inch kleurendisplay
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth 4.0
 • Waterbestendig tot 50 meter
 • SpO2 sensor
 • Hoogtemeter, accelerometer, gyroscope
 • Hartslagsensor
 • NFC voor Fitbit Pay
Fitbit Versa
 • 8.5/10
  Vormgeving - 8.5/10
 • 7.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 7.5/10
 • 7/10
  Mogelijkheden - 7/10
 • 7.8/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 7.8/10
7.7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Duidelijke stappenteller
 • Uitstekende accuduur
 • Scherm prettig afleesbaar
 • Draagcomfort
 • Fitbit app erg uitgebreid

Minpunten

 • Weinig apps
 • Adventures alleen op USA gericht
 • Op sommige toestellen sync problemen
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel