Nest Cam IQ Indoor review: een slimme beveiligingscamera vol snufjes

Of je nou een oogje in het zeil wilt houden tijdens je afwezigheid, of wilt weten wat je kinderen of huisdieren uitspoken; dan kun je denken aan de Nest Cam IQ beveiligingscamera. Deze is er voor binnen- en buiten. Wij testen de camera uitgebreid in onze Nest Cam IQ Indoor review.

Nest Cam IQ Indoor review

Fabrikant Nest is sinds enkele jaren overgenomen door Google. Toch opereren de bedrijven los van elkaar en hebben we in de afgelopen tijd al mooie producten van Nest gezien. Nest richt zich op domotica producten; slimme producten voor in huis. Dat zien we dan ook terug bij de Nest Cam IQ Indoor beveiligingscamera die we in de afgelopen tijd meerdere weken lang uitgebreid hebben getest.

Nest heeft meerdere beveiligingscamera’s op de markt gebracht; waaronder de in april uitgebrachte Nest Cam IQ Outdoor, een vergelijkbaar model maar dan voor buiten. Daarnaast is er nog de Nest Cam Indoor, ook voor binnen maar net iets minder uitgebreid dan de IQ-versie, die we hier in deze review testen. Wat is het voordeel van de Nest IQ Cam Indoor en hoe presteert de camera in de praktijk? Dat lees je in onze uitgebreide review.

Nest Cam IQ Indoor test

Verkooppakket

Het verkooppakket van de Nest Cam IQ Indoor bestaat uit de camera zelf, een netsnoer van 3 meter lang met USB-C aansluiting, een stroomadapter en wat papierwerk. Aan de onderkant van de camera bevindt zich een schroefdraad-opening waarmee je het toestel ergens aan kunt schroeven. Tevens is de onderzijde voorzien van anti-slip zodat de camera stevig staat. De aansluiting van de USB-C kabel is erg netjes weggewerkt in de camera zelf; zodat deze niet teveel opvalt.

De Nest Cam IQ Indoor heeft een flexibele kop die je met 160 graden kunt kantelen en 180 graden kunt draaien. Beelden worden vastgelegd met een gezichtsveld (beeldhoek) van 130 graden; waardoor je veel in beeld krijgt. De buitenste rand is een lichtgevende ring die oplicht als de gesprekfunctie in wordt geschakeld. Hier komen we zometeen in de review op terug.

De camera van Nest werkt enkel op het stroomnet, dus niet op een accu of op batterijen.

Installatie

De installatie van de Nest Cam IQ Indoor is echt een eitje. Als eerst kun je op je Android- of iOS-toestel de Nest app downloaden. Daarna zet je de camera op de plek waar je hem wilt hebben, steekt de stekker in het stopcontact volg je de stappen in de app. Het koppelen van de camera gaat snel doordat je vanuit de Nest app de QR-code op de camera scant. De camera is verbonden via een WiFi-netwerk.

Eventueel is het mogelijk om later nog de plaatsing te veranderen of hem in een andere kamer te zetten, zonder dat je de Nest camera opnieuw hoeft in te stellen. Ik was verrast over de eenvoud van het instellen van het apparaat. De applicatie geeft de nuttige informatie en helpt je perfect met het instellen.

Nest app IQ Cam Indoor

Features en app

De Nest Cam IQ Indoor vereist de Nest app. Deze kun je uiteraard gratis downloaden uit de Play Store (of App Store). Het instellen van je apparaat kan niet via de computer, maar bepaalde features zijn juist alleen via de computer te gebruiken. Je kunt videofragmenten samenstellen en hier time-lapses van maken. Daarbij is er een gedetailleerde videogeschiedenis, bijvoorbeeld per minuut of zelfs seconde. Ook het aanmaken van activiteitszones gaat via de website van je Nest-product. Meldingen voor deze zones kunnen wel via de app aangepast worden.

In de nacht kan de camera ook erg duidelijke beelden maken, zonder dat hiervoor verlichting noodzakelijk is. De Nest camera maakt hiervoor gebruik van infrarood, die voor het menselijk oog niet te zien is. De beelden zijn weliswaar in grijstinten, maar zeer duidelijk te noemen.

Nest app IQ Cam Indoor

Meldingen

Juist de instellingen op het gebied van meldingen scoren flinke pluspunten in onze Nest Cam IQ Indoor review. Je kunt vrij nauwkeurig aangeven welke meldingen je wilt ontvangen. Als eerst kun je kiezen of je meldingen wilt ontvangen als je wel of niet thuis bent. Vervolgens kun je aangeven of je meldingen wilt als de hond blaft, een persoon praat of als er andere (harde) geluiden gehoord worden.

Je kunt erg veel aanpassen aan de meldingen. Daarbij krijg je in een melding, bijvoorbeeld als er een persoon gezien is, een preview te zien in de melding; zonder dat je perse heel de app hoeft te openen. Je kunt meldingen als notificatie op je smartphone ontvangen, maar er ook voor kiezen om deze als e-mail te krijgen. Je kunt helaas niet aangeven dat je de bewegingen van je kat wilt ‘negeren’. De meldingen die wij kregen gingen dus vooral over de kat hier in huis.

Waar we tijdens een week vakantie tegenaan liepen is dat we in het vakantiehuisje ineens een melding kregen dat er beweging gedetecteerd was. Snel greep ik naar mijn smartphone en bekeek ik de beelden. Er was niks te zien. Dit gebeurde nog een paar keer; en steeds was er niks te zien. Het lijkt erop dat de camera soms net een verandering in licht te sterk waarneemt en dit ziet als beweging. Ook kan een aanspringende lamp of iets dergelijks de camera op het verkeerde been zetten.

Thuis- Afwezig

Een hele fijne functie die je terug kunt vinden in de Nest app is de Thuis/Afwezig-functie. Hiermee kun je instellen dat de camera ingeschakeld wordt als je weg bent, en uitgeschakeld wordt als je thuis bent. Overigens kun je de camera ook 24/7 laten draaien of juist laten draaien als je wel thuis bent.

Dit werkt in de praktijk zonder problemen en als we binnenstappen is de camera netjes uitgeschakeld. Hiervoor maakt de app gebruik van je locatie (van je smartphone) en activiteitssensoren. Je kunt in de app ook handmatig schakelen tussen Thuis en Afwezig. Mochten er meer mensen thuis lopen, dan kun je deze toevoegen als gezinsleden; zodat zij ook deze instellingen aan kunnen passen.

Schema

Een andere handige functie is het maken van een schema; dit kan ook gewoon via de app onder het kopje ‘camera’ en hier de desbetreffende camera te selecteren. Voor elke dag van de week kun je een schema instellen waarop de camera aan moet gaan, en weer uit moet gaan. Je kunt per week maximaal 32 keer de camera op deze manier laten in- en uitschakelen. Ook deze functie werkt gemakkelijk.

Nest Cam IQ Indoor ervaringen

Supersight

Supersight op de Nest Cam Indoor is een nuttige toevoeging. Wanneer de camera een persoon detecteert, zoomt het hier automatisch op in en wordt deze door de camera automatisch gevolgd tijdens het lopen. Hiervoor moet het voor jou makkelijker worden om diegene te identificeren. Dit werkt overigens ook bij bijvoorbeeld een kat, is ons opgevallen. Dit is allemaal softwarematig; de camera beweegt zelf dus niet.

De gezichtsherkenning functie van de Nest Cam IQ Indoor werkt vrij goed. Wanneer een nog niet geregistreerd persoon zich in het gezichtsveld van de camera bevindt, krijg je hiervan een melding. Vervolgens kun je aangeven dat het ‘goed volk’ is, zodat de camera de volgende keer niet ‘alarm’ zal slaan. Bij een bekend gezicht kun je ook een naam toevoegen. In de app kun je zien hoeveel keer de persoon al is gespot, en ook de foto uitsneden zien. Zit je net televisie te kijken; dan zal de camera ook die gezichten herkennen.

Nest Cam IQ Indoor test

Microfoon

Een andere toevoeging van de Nest camera is dat er een speaker in zit, en ook een microfoon. Zie je dat je kind stiekem van de net gebakken appeltaart zit te snoepen, dan kun je direct ingrijpen via de Nest app. Je kunt tijdens het bekijken van de beelden op ‘praten’ tikken. Desgewenst klinkt er dan een geluidssignaal, licht de lichtring op en kun je praten waarbij dit direct via de camera is te horen.

De video’s die opgenomen met de binnenshuis camera zijn van hoge kwaliteit geluid voorzien. De Nest Cam IQ Indoor is gevoelig voor geluiden (positief) en dus kun je dit nauwkeurig terugluisteren.

Gezinsleden

Wanneer je met meerdere mensen in één huis woont, kun je gezinsleden toevoegen. Zo kan bijvoorbeeld ook je partner notificaties ontvangen. Daarbij kan ieder voor zich bepalen welke meldingen je wel en niet wilt krijgen.

Nest Cam IQ Indoor beveiligingscamera

Nest Aware

De camera wordt geleverd met een probeerperiode van 30 dagen van Nest Aware. Dit is de naam van het abonnementsmodel dat je bij je Nest-apparaat kunt afsluiten. Hiermee kun je nog meer uit de Nest Cam IQ halen. Voor een vast bedrag per maand kun je over een langere periode beelden terughalen en momenten terugkijken.

Je kunt hierbij kiezen uit 5-, 10- of 30 dagen videogeschiedenis. Hiervoor betaal je respectievelijk 5, 10 of 30 euro per maand voor. Als je per jaar wilt betalen profiteer je van een lagere prijs; dit kost dan 50, 100 of 300 euro per jaar. Daarbij kun je gebruik maken van activiteitszones, kun je clips en timelapses maken en krijg je nog betere meldingen. De persoonsmeldingen worden uitgebreid met ‘bekend gezicht-meldingen’ waarbij je een melding kunt krijgen als een gezinslid wordt gespot door de camera.

Nest Aware

Met activiteitszones kun je plekken markeren die je belangrijk vindt. Denk aan een raam of een wieg waar je pasgeboren kleine in ligt. Wanneer daar iets gebeurt, kan de camera hiervoor speciale meldingen sturen. Het is een fors bedrag, voor een camera die zelf al een aardige aanschafprijs heeft.

Zonder Nest Aware krijg je nog steeds meldingen en kun je de videogeschiedenis terugkijken. Echter kun je dan maar drie uur terugkijken; dit had wel wat uitgebreider gemogen naar onze mening. Zeker als je je bedenkt dat wanneer er ingebroken is en je hier pas ‘s ochtends achter komt, de beelden zonder Nest Aware wellicht al weg zijn.

Nest Cam IQ Indoor camera

Beeld

De beeldkwaliteit van de camera is erg goed. De beelden zijn scherp en dankzij de 130 graden beeldhoek krijg je veel in beeld. Nest geeft aan dat de beelden in 4K worden opgenomen, maar dat ze ‘dankzij HDR en algoritme’ teruggezet worden naar 1080p Full-HD. Ook aan beveiliging is gedacht; de beelden worden beveiligd met 128-bits AES met TLS/SSL versleuteling.

In de applicatie kun je overigens ook aangeven in welke kwaliteit/bandbreedte de beelden opgeslagen worden. De camera moet altijd in verbinding zijn met het internet, omdat het de beelden voor je online opslaat; zodat je er altijd bij kunt. Je kunt kiezen uit drie niveaus, waarbij de hoogste (1080p Full-HD) bij 24/7 activiteit 400GB per maand verbruikt en de laagste (360p) 100GB per maand. Wanneer je ervoor kiest beelden in een lagere resolutie op te slaan, kun je ze ook alleen in die resolutie terugkijken; dus niet in de hoogste resolutie.

Het is niet mogelijk om de beveiligingsbeelden enkel lokaal, dus op je toestel, op te slaan. Dit kan wel als extra, maar je kunt niet uitschakelen dat de beelden in de cloud worden opgeslagen; dit is namelijk een het hele idee van Nest; dat je op meerdere plekken bij je beelden kunt.

Specificaties op een rijtje:

 • Afmetingen: 7,4 cm (b/l) x 12,4 cm (h)
 • Gewicht: 357 gram
 • Kleuren: wit
 • Camera: 8MP – 4K kleurensensor 12x digitale zoom, gezichtsveld 130 graden
 • Video: 1920 x 1080 pixels, 30 fps, H.264-codering, HDR
 • Beveiliging: 128-bits AES met TLS/SSL
 • Connectie: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 GHz en 5 GHz) met WEP, WPA, WPA2 versleuteling, Bluetooth Low Energy (BLE)

Beoordeling

De Nest Cam IQ Indoor is een geweldige camera, daar kunnen we kort over zijn. Grote minpunten kent het apparaat niet en het installatiegemak is een dik pluspunt. Je kunt veel instellen qua meldingen en automatisch in- en uitschakelen. Hoewel de camera echt wel slim is, is hij nét niet slim genoeg om de bewegingen van een kat te negeren. De beeldkwaliteit is voortreffelijk en deze camera kun je in huis ook weer combineren met andere apparaten van Nest.

De prijs ligt echter wel heel hoog, op moment van schrijven 349 euro. Voor dit geld krijg je wel een betrouwbare, geavanceerde beveiligingscamera vol mogelijkheden. Echter heb je voor 139 euro de Nest Cam Indoor (zonder IQ); deze heeft een ander design en is minder flexibel. Daarnaast heeft de normale Nest Cam Indoor een 3MP sensor, 8x digitale zoom en geen mogelijkheid tot het volgen van personen. Het grote verschil zit hem erin dat de IQ personen kan herkennen en zo bij onbekende gasten kan waarschuwen.

Helemaal klaar voor de toekomst ben je dus met de Nest Cam IQ indoor zeker. Zonder Nest Aware ben je wat beperkter, maar is de camera zeker niet direct onbruikbaar. We hadden het liefst gezien dat Nest je langer dan drie uur terug zou laten kijken. Of je dat geld er voor over hebt is persoonlijk; een miskoop is de camera absoluut niet. Je kunt hem direct aanschaffen bij Coolblue, Bol.com en MediaMarkt.

Nest Cam IQ Indoor
 • 9.5/10
  Gebruiksgemak - 9.5/10
 • 9/10
  Vormgeving - 9.0/10
 • 9/10
  Mogelijkheden - 9.0/10
 • 8.8/10
  Beeldkwaliteit - 8.8/10
 • 7.5/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 7.5/10
8.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Zeer gemakkelijke installatie
 • Strak design met degelijke afwerking
 • Nest app
 • Schema’s en afwezigheid-functie
 • Meldingen met direct preview

Minpunten

 • Nest Aware nodig voor langer terugkijken dan 3 uur
 • Kan katten niet ‘negeren’
 • Soms meldingen bij ‘niks’
 • Niet goedkoop
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel