Samsung DeX Pad review: een ideale accessoire voor je Galaxy

De Samsung DeX Pad is een dockingstation voor je telefoon waar je een monitor op aan kan sluiten, maar ook een toetsenbord en muis of USB-stick. Zo creëer je gemakkelijk een tijdelijke werkplek met gebruik van je Samsung telefoon. We testen de handige accessoire in onze Samsung DeX Pad review.

Samsung DeX Pad

De Samsung DeX Pad is een ideaal hulpmiddel voor je Galaxy-smartphone. Je kunt je telefoon gebruiken als computer, aansluiten op een monitor en gewoon gebruiken voor je dagelijkse taken, thuis en bij het bedrijf. Overigens wordt de accessoire van Samsung ook wel DeX Station genoemd.

Samsung DeX Pad

Het verkooppakket

De Samsung DeX Pad wordt geleverd in een doos met daarin een korte beschrijving, de DeX Pad zelf en een fast charger. Zelf heb je dan alleen nog een HDMI kabel nodig om de DeX Pad echt te kunnen gebruiken. Deze wordt dus niet standaard meegeleverd met de gadget van Samsung.

Samsung DeX Pad ervaringen

Design en aansluitingen

Het ontwerp van d DeX Pad heeft net zoals de Samsung Galaxy S9 ronde hoeken en qua grootte ongeveer hetzelfde formaat als de telefoon. De vier aansluitingen zitten allemaal netjes naast elkaar en je telefoon kan gekoeld worden op momenten wanneer dit nodig is. De aansluitingen die aanwezig zijn: twee USB-aansluitingen, één HDMI-aansluiting om te verbinden met een beeldscherm en één USB-C aansluiting voor de fast charger. Wat een nadeel is, is dat je telefoon niet heel vast in de DeX Pad ligt.

Het verbinden en gebruik van de DeX Pad

De DeX Pad is eenvoudig te verbinden. Je dient wel de fast charger aan te sluiten, zonder fast charger wordt Samsung DeX niet gestart. Vervolgens leg je je smartphone op de DeX Pad en schuif je die aan de USB Connector. Tot slot sluit je een HDMI kabel aan op een monitor of tv en op de DeX Pad.

Belangrijk om te weten is dat de fast charger aangesloten moet blijven tijdens het gebruik. Dit heeft er onder andere mee te maken dat er een ventilator (fan) in de DeX Pad zit die je telefoon kan koelen wanneer nodig. Ik heb ook getest om een HDMI naar Displayport-kabel aan te sluiten, maar dat werkt helaas niet. Eventuele opties zijn ook om een muis, toetsenbord en/of USB-stick aan te sluiten.

Samsung DeX Pad Galaxy S9

Wanneer je een toetsenbord of muis aansluit werkt het meteen. Het is natuurlijk ook mogelijk om je telefoon als touchpad te gebruiken. Wat wel handig is om te weten; als je geen los toetsenbord gebruikt dan bedien je met je touchpad ook het toetsenbord. Dus wil je veel typen is het wel aan te raden een extern toetsenbord aan te sluiten.

Samsung DeX Pad menu

 

De mogelijkheden

De Samsung DeX Pad is er natuurlijk om je een desktop omgeving te laten creëren zodat je eenvoudig een tijdelijke werkplek hebt. Eigenlijk kun je alle apps starten via de DeX omgeving, maar ze zijn niet allemaal geoptimaliseerd. Dit betekent dat als je een niet geoptimaliseerde app start, deze in telefoon modus wordt gestart en dus in een kleiner scherm. Maar ook kan het zijn dat niet alle functies werken.

Alle Samsung apps zijn geoptimaliseerd, net als het Office pakket van Microsoft bijvoorbeeld zoals Word, Excel en PowerPoint. In de Galaxy Apps –store kun je alle geoptimaliseerde apps vinden, dit zijn er overigens nog niet onwijs veel.

Wat een interessante app is voor in het bedrijfsleven is Windows Desktop van Amazon Workspaces. Als er gebruik van wordt gemaakt in het bedrijfsleven, kun je dus je Windows omgeving via de DeX bedienen. Tevens kun je ook WhatsApp gebruiken op je DeX Pad.

Als je gebeld wordt, terwijl je telefoon in de Pad zit, krijg je hiervan een melding op je scherm. Je hebt direct toegang tot je sms-berichten en je telefoonboek.

Samsung DeX Pad apps

Het gebruik

De DeX omgeving werkt heel eenvoudig. De indeling van het bureaublad doet me denken aan een Windows omgeving, waar iedereen wel mee bekend is. Dit maakt het gebruik van de DeX heel gemakkelijk. De DeX Pad is alleen te gebruiken met de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+. Met de update naar Android Oreo werkt de accessoire ook met de Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ en Galaxy Note 8.

Zelf heb ik de DeX Pad getest met mijn S9 en dit werkt heel snel. Ook heb ik getest of het spelen van een game fatsoenlijk gaat, Candy Crush, en dat loopt ook soepel. Niet alle games werken via de DeX Pad, zoals Pokémon Go en Hay Day. Verder kun je ook gewoon de Play Store openen en apps updaten of downloaden.

Conclusie

De Samsung DeX Pad is gemakkelijk in gebruik en doet wat het moet doen. Tijdens het testen ben ik geen problemen tegengekomen. Maar of het een apparaat is dat voor veel mensen interessant is, voor nu denk ik nog niet. Mits je gebruik maakt van browser toepassingen, daarvoor is het snel genoeg. Misschien dat het over een paar jaar interessanter wordt.

De prijs van de DeX Pad van Samsung ligt op 99,99 euro, maar bij sommige winkels voor minder. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je het apparaatje aanschaffen bij Samsung, Knaldeals en Bol.com.

Samsung DeX Pad
 • 7/10
  Vormgeving - 7.0/10
 • 9/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.0/10
 • 9/10
  Mogelijkheden - 9.0/10
 • 8/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 8.0/10
8.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Gemakkelijk aan te sluiten
 • Makkelijk in gebruik
 • Twee USB-poorten

Minpunten

 • Geen ethernet-aansluiting
 • Telefoon ligt niet stevig
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel