Fuelio: bereken je brandstofverbruik met deze strakke app (review)

Het bijhouden van het brandstofverbruik lijkt misschien een saaie bedoeling. Toch is het iets wat erg handig kan zijn. De applicatie Fuelio maakt dit een stuk leuker om te doen, want deze strakke, duidelijke app is geheel vormgegeven in Material Design.

fuelio

Fuelio

Jaarlijks rijd ik voor mijn werk enkele tienduizenden kilometers, in (auto) en op (motorfiets) twee voertuigen. En omdat ik van het ‘meten is weten’ ben, heb ik ook gezocht naar een app om mijn brandstofverbruik bij te houden. Een app waarbij ik vooral eenvoud en het snel kunnen invoeren van gegevens belangrijk vind. Het werd uiteindelijk Fuelio, dat ik nu enige tijd naar tevredenheid gebruik. De laatste versie is van 22 januari 2015: de app wordt actief ontwikkeld. Op 4 augustus 2011 verscheen de eerste versie in de Google Play Store.

fuelio

Uitgebreide informatie

Het bijhouden van gegevens zorgt tegelijk voor een bewust omgaan met, leert de ervaring. En: afwijkingen stel je direct vast en kunnen je leiden naar mankementen, zoals te zachte banden. En kloppen die ‘gemiddelde verbruikscijfers’ van de dames en heren fabrikanten wel? Ik signaleer ook het verschil in brandstofverbruik tussen mijn zomer- en winterbanden onder de auto.

fuelio

Fuelio: Material Design

Het ontwerp van de Fuelio-app is, zoals de makers zelf zeggen, ‘easy and clean’. De gratis versie, voldoende voor normaal gebruik, bevat geen advertenties. Voor € 1,50 echter krijg je méér mogelijkheden, waaronder een sneltoets (per voertuig) voor het nog sneller kunnen invoeren van gegevens en, heel ‘veilig’, een back-up naar Google Drive en/of Dropbox. Zodat je na het vervangen van je telefoon gewoon alle gegevens weer kunt terugzetten.

Ook importeren en exporteren in CSV (Excel, Google Docs spreadsheet) is mogelijk. De eenheden zijn allemaal aan te passen: liters of gallons, kies maar. Bij een tankbeurt kun je ook je GPS-locatie laten meenemen, die je vervolgens zichtbaar kunt maken op Google Maps.

fuelio

Verslaglegging

Een sterk punt van Fuelio – keurig vertaald in het Nederlands en in veertien andere talen – is de uitgebreide verslaglegging in tal van statistieken en grafieken. Van het brandstofverbruik natuurlijk, maar ook van de prijs per liter, tankbeurt, maandelijkse kosten en nog veel meer. Meer in elk geval dan ik nodig heb: ik wil gewoon het verbruik per kilometer weten. Of, zuiverder, het aantal liters per 100 gereden kilometers.

fuelio

Meten is weten

De discipline die je voor het gebruik van de app nodig hebt is na het tanken even de km-stand op je tankbon schrijven. Of direct op de app invullen: dan kun je ook de locatie gelijk opnemen.

Het brandstofverbruik van mijn nieuwe Citroën Jumpy L2H1 HD1 125 is volgens de fabrikant 6,4 liter op 100 km. Met 6,89 liter zit ik daar de eerste 3400 km maar weinig boven – op winterbanden. Inderdaad, ik ben een rustige rijder. Want meten is weten.

Conclusie: Fuelio is een uitstekende app die op een eenvoudige wijze het brandstofverbruik van één of meer voertuigen registreert.

Ook interessant:

Fuelio: brandstof en kosten
Fuelio: brandstof en kosten
Ontwikkelaar: Sygic.
Prijs: Gratis
Fuelio
 • 9/10
  Vormgeving - 9.0/10
 • 9.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.5/10
 • 8.5/10
  Mogelijkheden - 8.5/10
 • 9/10
  Snelheid - 9.0/10
 • 9.5/10
  Privacy - 9.5/10
9/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Duidelijke vormgeving
 • Simpel en snel onderweg in te vullen
 • Geen reclame
 • Veel instellingen mogelijk
 • Google Drive en/of Dropbox (betaalde versie)

Minpunten

 • Wel erg veel statistieken
 • Terugtoets gaat niet naar beginscherm, maar uit de app

Lees ook

Reageer op dit artikel