Untappd: het sociale netwerk voor bierliefhebbers (review)

Untappd is een sociaal netwerk voor de liefhebbers van bier. De app Untappd is een applicatie die je nog laat herinneren welk biertje je als eerste hebt gedronken en hoe die gesmaakt heeft. Daarnaast heeft Untappd nog veel meer te bieden. Een uitgebreide review van de Untappd app.

Untappd

De zomer komt er weer aan en iedereen neemt weer massaal plaats op het terras. Na het zoeken naar een vrij plekje met je gezicht in de zon, sla je de menukaart open. Tegenwoordig zien we daar steeds vaker een hele lijst aan speciaalbieren staan. Recent heeft de grootste kruidenier van Nederland (lees: Albert Heijn) haar assortiment speciaalbier flink uitgebreid en de brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het moge duidelijk zijn, speciaalbier is hot!

Untappd

Het nadeel van de vele brouwerijen en vele verschillende biertjes is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Aan het eind van de avond ben je vaak al vergeten welk bier je aan het begin van die avond hebt gedronken, laat staan hoe ze gesmaakt hebben.

Gelukkig brengt Untappd licht in de duisternis. Met deze app kun je bijhouden welke biertjes je gedronken hebt, daarbij kun je ze een waardeoordeel geven tussen de 0 en 5. Zo kun je de volgende keer als je op het terras zit makkelijk terugkijken welk biertje je ook weer lekker vond.

Untappd

Drink socially

De grote kracht van Untappd is het sociale element van de app. Naast een eigen lijst samen stellen kun je ook zien welke biertjes de favoriet zijn van je vrienden. Door in te loggen met je Facebook account kun je eenvoudig zien welke vrienden ook gebruik maken van de app. Deze vrienden kun je vervolgens ook op Untappd als vriend uitnodigen.

Door het drinken van veel verschillende bieren kun je allerlei badges verdienen. Als je veel Belgse bieren drinkt kun je bijvoorbeeld de ‘Belgian Holiday’ badge verdienen. Wanneer je doordeweeks een avondje doorhaalt op speciaal bier dan kun je de ‘Weekday Warrior’ badge verdienen. Op die manier kun je aan vrienden laten zien wat voor soort bierdrinker je bent, en stiekem wil je natuurlijk meer badges dan je vrienden verdienen ;-).

Voor de mensen zonder Facebook is het gelukkig ook mogelijk om zonder een Facebook-account in te loggen.

Untappd

Inchecken

Als je een biertje drinkt kun je deze inchecken in de app. Je kunt daar verschillende onderdelen aan toevoegen. Een belangrijk onderdeel van Untappd is het raten van je genuttigde bieren. Je kunt in de app een waardeoordeel van 0 tot 5 geven aan je bier. Dit gaat met stappen van 0,25. Zo kun je net die kleine nuance geven aan je oordeel.

Een beetje café heeft uiteraard een bijpassend glas bij je biertje. Je kunt je check-in een stukje extra beleving meegeven door een foto van het gevulde glas toe te voegen. Zo krijg je een bonte verzameling van alle verschillende glazen op je tijdlijn.

Untappd

Bij een check-in hoort natuurlijk ook een locatie. Er zijn talloze cafés en bars waar je speciaalbier kunt nuttigen. Untappd maakt hierbij gebruik van de database van Foursquare. Door een locatie toe te voegen maak je het voor andere gebruikers makkelijker om te ontdekken waar ze dat specifieke biertje kunnen drinken.

Om je check-in nog wat persoonlijker te maken kun je zelf een tekst bijvoegen. Daarin kun je je eigen review geven van het product. Hierin kun je bijvoorbeeld aangeven of er een specifieke smaak aan het product zit of misschien welke snack er goed bij past.

Zodra je je biertje hebt ingecheckt ontdek je gelijk of je één van de vele badges hebt unlocked. Daarnaast beveelt Untappd andere bieren aan op basis van je zojuist ingecheckte biertje. Zo ontdek je altijd weer nieuwe bieren, iets waar Untappd veel aandacht aan besteedt.

Untappd

Ontdek nieuwe bieren

Een leuk aspect aan de app is de ‘Nearby’ functie. Met deze functie kun je kijken welke bieren populair zijn in jouw omgeving, welke cafés in de buurt speciaalbier schenken en welke brouwerijen speciaalbieren brouwen in je omgeving. Door te browsen in de verschillende locaties kun je zien waar ze welke biertjes brouwen en/of schenken.

Daarnaast kun je in deze functie ook de ‘trending beers’ ontdekken. Zo zie je direct welke bieren wereldwijd het best gewaardeerd worden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen ‘micro’ en ‘macro’ brouwerijen. De Micro-brouwerijen produceren maximaal 6 miljoen vaten per jaar. De macro-brouwerijen produceren altijd meer dan 6 miljoen vaten per jaar. Vooral in de lijst met micro-brouwerijen zijn vaak nieuwe pareltjes te ontdekken.

Untappd

Eindoordeel

Untappd is een app die helemaal mee gaat in de tijd waarin we op dit moment leven. Mensen willen alles wat ze doen direct delen en hebben het liefst alle informatie onder hun vingertoppen. Daarnaast speelt het handig in op de trend van het drinken van speciaalbier. Het is verrassend om te zien dat echt elk biertje dat je opzoekt ook terug te vinden is in de app. Een groot pluspunt is ook de aanbevelingen op basis van je genuttigde biertjes, een ideale manier om nieuwe bieren te ontdekken.

Bij het ontwerpen van de app hebben de makers duidelijk het gebruiksgemak in acht genomen. Er is een eenvoudige vormgeving gebruikt met een duidelijke menustructuur. Het aantal functies is vrij beperkt gehouden maar daardoor is de app ook erg overzichtelijk. De app doet precies wat het moet doen, niet meer en niet minder.

Untappd

Untappd downloaden

Untappd is gratis te downloaden in de Google Play Store, via onderstaande button. De app is 16MB en wordt ondersteund vanaf Android 4.0 en hoger. De app bevat geen advertenties. De app krijgt gemiddeld 4 sterren van gebruikers.

Untappd - Discover Beer
Untappd - Discover Beer
Ontwikkelaar: Untappd
Prijs: Gratis
Untappd
 • 8.5/10
  Vormgeving - 8.5/10
 • 9/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.0/10
 • 8/10
  Mogelijkheden - 8.0/10
 • 9/10
  Snelheid - 9.0/10
 • 9/10
  Privacy - 9.0/10
8.7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Gratis
 • Geen advertenties
 • Overzichtelijk en eenvoudig in gebruik
 • Geen onnodige machtigingen
 • Eenvoudig inloggen met Facebook
 • Alle bieren, locaties en brouwerijen lijken in het systeem opgenomen te zijn.

Minpunten

 • Nog niet ontdekt
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel