ADAM: slimme app om files te ontwijken, voordat ze ontstaan

De Verkeersinformatiedienst (VID) heeft de app ADAM uitgebracht waarmee je files kan ontwijken, voordat de files daadwerkelijk ontstaan. ADAM heeft diverse slimme functies aan boord en onderscheid zich door een persoonlijk reisadvies.

ADAM

Er zijn al reeds een aantal navigatie-apps die rekening houden met de verkeerssituatie, denk aan HERE en Google Maps. Echter is het kwaad dan al vaak geschied en sluit je alsnog achteraan. De nieuwe app ADAM is vandaag met een proef begonnen rond Amsterdam waarbij je files kan ontwijken, voordat ze dreigen te ontstaan.

ADAM verkeer

ADAM is anders dan de andere navigatie-apps. ADAM is persoonlijk doordat iedere gebruiker een andere route voorgeschoteld kan krijgen, om zo de verkeersdrukte op de weg zoveel mogelijk te spreiden. Informatie uit de verkeerscentrale wordt direct gedeeld met ADAM-gebruikers. ADAM is eigenlijk de persoonlijke reisassistent welke uitgerust is met slimme technologie.

ADAM verkeer

Uniek

ADAM meldt: “Deze rechtstreekse koppeling tussen verkeersinformatievoorziening en de verkeerscentrales is uniek in de wereld. Bijzonder is ook de brede samenwerking. Samen met de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam gebruikt AmsterdamMobiel de verkeerscentrale van de VID als koppelpunt.”

ADAM verkeer

Meldingen

Is de weg door een ongeluk geblokkeerd? Dan meldt ADAM dit en geeft je direct een aantal alternatieve routes. Je kan hierbij zelf kiezen welke voor jou het gunstigste is. Daarnaast kan je ook zelf verkeersmeldingen doorgeven via ADAM, dit gebeurt via spraak zodat je niet hoeft te typen terwijl je ondertussen op het verkeer moet letten.

ADAM: proef in Amsterdam

Wanneer je je aanmeldt als ADAM-gebruiker doe je automatisch mee aan de Praktijkproef Amsterdam. Dit is een grootschalige proef waarbij het doel is om het aantal files in de regio Amsterdam te verminderen. Deze proef duurt een half jaar. Wanneer de proef positief verloopt, zal ADAM ook in meerdere regio’s getest gaan worden, zo is de verwachting.

ADAM app downloaden

ADAM is zowel voor Apple iOS als voor Google Android uitgebracht. ADAM kan kosteloos via onderstaande button uit de Play Store gedownload worden.

ADAM
ADAM
Ontwikkelaar: VID
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel