Android-malware ‘Spveng’ steelt gegevens zonder actie van gebruiker

Android loopt mogelijk opnieuw gevaar door een nieuwe vorm van malware. Beveiligingsbedrijf Kaspersky kwam het lek in Android tegen waarbij gegevens van gebruikers zonder enige actie gestolen kan worden. De malware-variant heeft de naam Svpeng meegekregen en komt binnen via besmette advertenties.

Android malware

Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft een nieuwe vorm van malware ontdekt op Android-apparaten en noemt deze vorm ‘Spveng’. De malware is aangetroffen in het reclamenetwerk van Google; Adsense. Een enorm groot deel van de websites maakt gebruik van Adsense, waardoor er een gevaar bestaat dat gebruikers getroffen worden.

Android Malware Spveng

Hackers kunnen hiermee in het ergste geval bij gegevens zoals creditcardgegevens komen. Zonder dat de gebruiker dit merkt wordt in het geval van besmetting op de achtergrond een applicatie gedownload, geïnstalleerd en vervolgens verborgen gehouden in het menu. Op deze manier hebben gebruikers niet door dat er een kwaadwillende app op het toestel aanwezig is.

Om het risico tot een minimum te beperken, raden we je aan in ‘instellingen’ het installeren van apps uit onbekende bronnen uit te vinken. Op deze manier hou je zelf onder controle welke applicaties er geïnstalleerd worden. Google moet de malware nog uit het advertentie-programma verwijderen.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel