Android N uitgebracht door Google: alle nieuwe functies (+ download)

Dat Android N nog dit jaar het licht gaat zien staat vast. Google geeft ontwikkelaars vroegtijdig toegang tot een testversie van het nieuwe besturingssysteem waarin nu al tal van nieuwigheden te vinden zijn. Aankomende zomer kunnen we de uiteindelijke versie van Android N verwachten maar tot die tijd kun je alvast genieten van wat komen gaat.

Android N

Google wil graag ontwikkelaars de gelegenheid geven om vroegtijdig feedback te kunnen geven op het besturingssysteem. Hiermee wordt de kwaliteit van het eindproduct een hoger en geeft het de ontwikkelaars van Android de tijd om de feedback te verwerken. Google heeft in ieder geval voor deze preview een aantal nieuwe functies uitgelicht.

Multi-Window ondersteuning

Android N maakt het mogelijk om meerdere apps tegelijkertijd te gebruiken. Op een smartphone en tablet wordt het scherm in tweeën gesplitst, op Android TV apparaten worden apps volgens het picture-in-picture principe getoond.

Android N splitscreen

Je kunt een app split-screen weergeven door in de lijst met geopende applicaties de naam van de app lang in te drukken. Vervolgens sleep je de app naar het gewenste gedeelte van je scherm, bijvoorbeeld links of rechts.

In- en uitzoomen

Om de toegankelijkheid van Android te vergroten is het in Android N mogelijk om in en uit te zoomen op het device. Dit houdt in dat elementen groter of kleiner weergegeven kunnen worden. In de onderstaande afbeelding kun je zien wat er gebeurt als je het zoomen inschakelt op een Android N device.

Android N zoom

Nieuwe notificaties

Notificaties zijn een belangrijk onderdeel van Android en geven de gebruiker in Android N meer mogelijkheden. Naast het feit dat de notificatie meer informatie bevat is er ook de mogelijkheid om snel te kunnen reageren op een notificatie. Wanneer je op de reply knop drukt zal er automatisch een invoerveld verschijnen en kun je direct antwoord geven op de betreffende notificatie.

Android N notificatie

Ook worden notificaties in een groep gebundeld als een app ontwikkelaar deze functie in zijn of haar app heeft gebouwd. In het voorbeeld hieronder kun je zien hoe de Gmail-app notificaties samenvoegt tot een gegroepeerde notificatie.

Android N gegroepeerde notificatie

Databesparing ingebakken

In Android N is een instelling toegevoegd waarmee je data kunt besparen, handig als je gebruik maakt van een kleine internetbundel. Wanneer je de databesparingsmodus inschakelt zal het systeem voorkomen dat er op de achtergrond data gebruikt wordt. Gebruikers bepalen zelf welke apps op de achtergrond alsnog van het internet gebruik mogen maken.

Nog energiezuiniger en efficiënter

In Android 6.0 Marshmallow was de Doze-modus te vinden waarmee applicaties slim en gelijktijdig gesynchroniseerd worden. Door alle apps in één keer te laten synchroniseren wordt er minder gevraagd van de batterij en gaat deze langer mee. Maar Doze werkt alleen wanneer je de telefoon echt niet meer gebruikt.

In Android N is dit anders, daar wordt de Doze modus automatisch geactiveerd als je het scherm uit zet. Ook werkt Google aan het optimaliseren van het geheugen gebruik en verwijdert een aantal achtergrond services. Doordat apps constant door Android op de hoogte gehouden worden van het wisselen tussen 4G en WiFi-netwerken verbruiken sommige apps meer batterij. Door deze service niet meer aan te bieden in Android N levert dat een langere accuduur op.

Een andere verbetering is het menu met snelle instellingen. Hiervan kan je voortaan nog sneller de volgorde van icoontjes aanpassen. Daarnaast worden de icoontjes kleiner getoond.

Developer preview downloaden

Wil je graag de developer preview uitproberen dan kan dat natuurlijk, houd hierbij wel rekening dat je gegevens van je smartphone of tablet worden gewist bij het upgraden. Ook is het niet aangeraden om deze versie voor het dagelijkse gebruik te gebruiken, omdat er bugs in het systeem kunnen zitten.

De volgende Nexus-apparaten worden ondersteund voor deze preview; de Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9, Pixel C en natuurlijk de officiële Android emulator. Op de speciale ontwikkelaarspagina kun je voor deze devices de systeemimages downloaden en installeren.

Android N Wallpaper

Android N wallpaper

De Android N wallpaper is ook al te downloaden voor op je eigen smartphone. Je kunt de Android N wallpaper hier downloaden.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 272,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel