Belangrijke chipfabrikant stopt samenwerking met Huawei: nieuwe problemen verwacht

Huawei treft het deze week maar niet. Hoewel de sancties, die het einde van Huawei’s met Android leek te betekenen, werden verlicht, is er nu een andere kwestie. In het Verenigd Koninkrijk zal chipfabrikant ARM niet langer meer samenwerken met Huawei.

ARM staakt samenwerking Huawei

Zondag werd bekend dat de VS Huawei op een zwarte lijst heeft gezet. Hierbij werd het voor Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met bijvoorbeeld Huawei. In ons uitgebreide artikel met 7 vragen over de breuk tussen Google en Huawei, bleek ook al dat dit vergaande gevolgen kan hebben. Dinsdag leek er weer licht aan het einde van deze donkere tunnel, want de sancties werden voor 90 dagen verlicht. Echter zou ARM gezegd hebben dat zij toch niet willen wachten met het stoppen van de samenwerking.

Toch lijkt er nu weer een andere onweersbui boven Huawei te hangen. Het Britse ARM zou niet langer meer zaken willen doen met de Chinese fabrikant. ARM is een belangrijke partner voor Huawei voor de ontwikkeling van haar eigen Kirin processor. Het bedrijf uit Groot-Brittannië zorgt voor het ontwerp van de chips, die Huawei gebruikt voor haar eigen processoren. Ook smartphones van Honor worden voorzien van de chips van ARM.

Volgens documenten, die in handen zijn van de BBC, zou het personeel van ARM medegedeeld zijn dat er niet langer meer zaken gedaan mogen worden met Huawei. Het gaat om alle actieve contracten, overeenkomsten en geplande initiatieven. Een reden zou hiervan onder andere zijn dat het daarmee dan voldoet aan de maatregelen van de Amerikaanse sancties. ARM heeft namelijk ook vestigingen in de Verenigde Staten.

Huawei P30 aurora

Flinke klap

Als dit inderdaad waar is, en die kans is zeer groot, dan is dit een enorme klap voor Huawei. Hoewel Huawei onder de naam HiSilicon zelf chips produceert, wordt de technologie gebruikt van ARM. Het verbod zorgt ervoor dat dit op losse schroeven komt te staan. Naar verwachting wordt de opvolger van de Kirin 980 processor, de Kirin 985. De ontwikkeling en levering van die nieuwe processor zal naar verwachting niet worden beïnvloedt. Echter loopt de ontwikkeling van nieuwere (andere) processoren, bijvoorbeeld ook in andere segmenten, wel gevaar hiermee op.

Op het verhaal zou Huawei de volgende reactie gegeven hebben;

“We waarderen onze hechte relaties met onze partners, maar erkennen de druk die sommigen van hen ondervinden ten gevolge van politiek gemotiveerde beslissingen”. “We hebben er vertrouwen in dat deze betreurenswaardige situatie kan worden opgelost. Onze prioriteit blijft bij het leveren van technologie en producten van wereldklasse aan onze klanten over de hele wereld”.

Vandaag werd ook bekend dat twee grote Engelse providers nog even wachten met het verkopen van de nieuwe Huawei 5G-toestellen. EE en Vodafone gaan de 5G-devices pas verkopen als er meer bevestiging en duidelijkheid is.

Einde beta

De bezitters van de Huawei Mate 20 Pro konden gebruik maken van de beta-release van Android 10 Q. Deze versie kon dankzij een samenwerking met Google getest worden door de bezitters van het toestel. De telefoon is echter per direct uit het beta-programma gehaald. Of Huawei en Google de Mate 20 Pro nog terug laten komen in het beta-programma is onbekend.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 497,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel