‘België gaat WhatsApp en andere chat-apps aftappen’

Als het aan de Belgische overheid ligt zullen berichten die via chat-apps als WhatsApp, Skype en Facebook verzonden worden afgetapt gaan worden. De reden hiervoor is het oppikken van signalen rondom terrorisme.

Naast het aftappen van telefoongesprekken wil de Belgische overheid ook online-chatsessies aftappen van wie aanzet tot terrorisme. De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil morgen de maatregelen tegen radicalisering bespreken met de regering.

Geens gaat nu bekijken of naast websites en telefoongesprekken ook privéberichten afgetapt kunnen worden die via diensten als Skype, Facebook (Messenger) en WhatsApp verzonden worden. Dit zou alleen afgetapt worden als er sprake is van het aanzetten tot terrorisme of rekrutering, zo meldt de Belgische krant ‘De Morgen‘.

De Belgische Vereniging van Onderzoeksrechters heeft alvast de vragen gesteld om de wetgeving rondom het afluisteren aan te passen. In de wetgeving zou meer rekening gehouden moeten worden met de moderne communicatiemiddelen; denk aan WhatsApp, Telegram, Google Hangouts en ga zo maar door.

België is niet het enige land dat de moderne diensten wil aftappen. Van de week schreven we al over het Verenigd Koninkrijk; waar David Cameron diensten zoals WhatsApp en Snapchat wil blokkeren.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel