Eclipse Calculator: volg de zonsverduistering op de voet

Vrijdag 20 maart 2015 is er boven de Atlantische Oceaan een totale zonsverduistering zichtbaar. In Nederland is er sprake van een gedeeltelijke zonsverduistering. Met de app Eclipse Calculator kan je de zonsverduistering volgen.

Zonsverduistering

Wanneer de maan tussen de zon en de aarde schuift is er sprake van een zonsverduistering. In Nederland is er vrijdag 20 maart 2015 sprake van een gedeeltelijke zonsverduistering. Boven de Faeröer Eilanden, de Atlantische Oceaan en Spitsbergen is er een totale zonsverduistering. In Nederland ligt de grootte van de ‘eclipse’ tussen de 80 en 85 procent.

Eclipse calculator

Eclipse Calculator

Met de applicatie Eclipse Calculator kan je precies zien wanneer bij jou de zonsverduistering het beste zichtbaar is. Eclipse Calculator geeft ook de toekomstige zonsverduisteringen weer. Zo is er te zien dat in september 2015 een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvindt, echter is deze voor ons onzichtbaar.

Eclipse calculator

Je kan in Eclipse Calculator de precieze details raadplegen over de zonsverduistering. Daarbij kan je ook specifiek voor jouw plaats of stad inzien wanneer de verduistering het beste zichtbaar is. Op de map kan je een globale tijdsindeling bekijken.

Eclipse calculator

Wanneer je een Nederlandse stad bekijkt met de informatie over de zonsverduistering is het goed, om op de tijden te letten. Omdat hier de standaard tijdzonde gebruikt wordt, moet je een uur erbij op tellen, anders ben je te vroeg. Je kan zien hoe groot de verduistering is in de door jou gekozen locatie en wanneer de zonsverduistering op zijn donkerst is.

Eclipse calculator

Met de simulatie in Eclipse Calculator wordt een soort van animatie getoond die laat zien hoe de zonsverduistering eruitziet op welke tijd.

Zonsverduistering Nederland

In Nederland is de zonsverduistering te zien op vrijdag 20 maart tussen 09:28 uur en 11:51 uur, waarbij hij tussen 10:36 en 10:40 op zijn donkerst is.

Eclipse Calculator kan gratis uit de Play Store gedownload worden via onderstaande button.

Bekijk ook:

Lees ook

Reageer op dit artikel