EU: bellen naar ander EU-land mag maximaal €0,19 p/m kosten, ook andere wijzigingen

Het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe telecomregels. Hierin staan bijvoorbeeld de kosten en regelgeving rondom het gebruik van de (mobiele) telefoon binnen de Europese Unie. Nu komen er maximale kosten voor bellen en sms’en in de EU.

Nieuwe telecomregels in 2018

De telecomregels uit 2009 zijn herzien na een urenlang overleg binnen het Europees Parlement. Eerder kwam de EU al met nieuwe regelgeving voor de roamingkosten, waar wij erg blij mee zijn. Hierdoor kun je je Nederlandse internetbundel ook in het buitenland gebruiken.

Door de nieuwe telecomregels geldt voortaan een maximum tarief van 19 cent per minuut voor het bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land. De maximale kosten voor een sms-bericht naar een ander EU-land bedragen 6 cent per bericht. Binnen de EU zouden veel verschillende bedragen gelden, variërend tussen de 5 cent en 80 cent per minuut. Daar komt nu een einde aan.

In de nieuwe regels valt ook te lezen dat er gewerkt wordt aan de introductie van 5G. De 5G-frequenties zullen in 2020 beschikbaar moeten komen. De lidstaten en het parlement moeten de gehele deal nog wel goedkeuren.

  • Leestip: Welk sim-only past het best bij jou? DroidApp helpt je met de onafhankelijke sim-only vergelijker.

Lees ook

Reageer op dit artikel