Europa wil strenge regels voor chat-apps zoals WhatsApp

Uit vertrouwelijke documenten blijkt dat de Europese Commissie strengere regels wil voor chat applicaties zoals WhatsApp en Skype. De commissie wil dat deze diensten gaan voldoen aan Europese veiligheids- en vertrouwlijkheidsregels die op dit moment alleen gelden voor telecomproviders.

Strenge regels voor chat-apps

De Financial Times heeft documenten ingezien waaruit blijkt dat de Europese Commissie werkt aan een set nieuwe regels. Deze regels gaan gelden voor chat applicaties zoals het Amerikaanse WhatsApp en Skype. Met de nieuwe regels wil de Commissie toezicht op dergelijke bedrijven verscherpen. De Commissie zou mogelijk rond september de nieuwe regels officieel publiceren.

De regels hebben voor sommige apps een grote impact. Zo staat in de regels hoe bedrijven om dienen te gaan met verzoeken van veiligheidsdiensten. Ook wordt er strenger gekeken naar hoe applicaties geld verdienen met de gebruikersdata. Apps die gebruikers telefoonnummers laten bellen worden met de nieuwe regels ook verplicht om het bellen van het alarmnummer mogelijk te maken. Uitzondering is wel dat als de dienst alleen tussen gebruikers kan bellen, zonder telefoonnummer, dat het kunnen bellen van een noodnummer niet verplicht is.

Lees ook

Reageer op dit artikel