Europese Commissie begint onderzoek naar Android

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt een onderzoek te starten naar het besturingssysteem van Google, Android.

Onderzoek

In het beginsel is Android een gratis en open source besturingssysteem wat kan worden aangevuld met aanvullende software zoals de Google Play Store en Google Now met koppeling naar Google’s eigen zoekmachine. De commissie wil onderzoeken of Google de wet overtreedt door het verplicht stellen van laatstgenoemde apps. Fabrikanten zouden gedwongen worden om de apps verplicht mee te leveren, iets wat Google ontkent. Daar naast wil de commissie bekijken of individuele ontwikkelaars en bedrijven zijn benadeeld als gevolg van oneerlijke concurrentie, door het verplicht meeleveren van de Google applicaties.

Verder wil de Europese Commissie nog onderzoeken of Google het ontwikkelen van zogeheten forks heeft gedwarsboomd. Een fork is een op Android gebaseerde versie, waarbij Google’s eigen diensten niet persé verplicht zijn. Ook een custom ROM kun je zien als een aangepaste Android variant.

Het is niet bekend hoelang dit formele onderzoek naar de internetgigant zal gaan duren. Voor de Europese Commissie was de dominante marktpositie de reden voor dit onderzoek.

Bron: Europese Commissie

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel