Google krijgt megaboete voor machtsmisbruik Android: 4,34 miljard euro

Google heeft van de Europese Commissie een enorme boete gekregen. De boete zou het gevolg zijn van machtsmisbruik van het mobiele besturingssysteem Android. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.

Megaboete voor Google

Android is het belangrijkste besturingssysteem; volgens de informatie heeft Android in Europa een marktaandeel van 80 procent. Het grote voordeel is dat het open source is, en dus gratis gebruikt mag worden door fabrikanten. Google, de eigenaar van Android, heeft nu van de Europese Commissie een megaboete van 4,34 miljard euro gekregen.

Volgens de Commissie maakt Google zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Zo is het gebruik van zoek-app Google en de browser Google Chrome verplicht, als fabrikanten ook de Play Store willen aanbieden op hun toestellen. Ook zou Google geld betalen aan fabrikanten en providers als zij alleen de zoekmachine van Google aan zouden bieden. Dit laatste is inmiddels gestopt, volgens de commissie. Ook verbiedt Google fabrikanten smartphones te verkopen met Android forks (aangepaste versies van Android) zonder Google-apps.

Google gaat tegen de beslissing van de Europese Commissie in beroep. Het bedrijf is van mening dat Android meer keuze voor iedereen heeft gecreëerd. Het ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie, zo meldt Google. Overigens kreeg Google vorig jaar ook al een boete van 2,42 miljard euro voor machtsmisbruik in Google Shopping.

Mocht Google het beroep niet winnen, dan betekent het niet dat Google direct aan de grond zit. Volgens bronnen heeft Google 103 miljard dollar in de kas zitten. Overigens loopt er nog een derde zaak over machtsmisbruik. Deze heeft betrekking op de advertentiemarkt. Het onderzoek naar machtsmisbruik in Android startte in 2015 al.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel