Google krijgt 2,4 miljard euro boete van Europese Commissie

Google heeft van de Europese Commissie een recordboete gekregen van 2,42 miljard euro voor het tonen van haar eigen prijsvergelijker boven andere zoekresultaten. Met het tonen van de Google Shopping resultaten werden andere prijsvergelijkingssites benadeeld.

Recordboete voor Google

Wat Google gedaan heeft door het promoten van haar eigen winkelresultaten en het benadelen van de concurrentie, levert de internetgigant nu een recordboete van 2,42 miljard euro op. Volgens commissielid Margrethe Vestager is wat Google gedaan heeft illegaal onder de anti-trust regels van de Europese Unie. Ook ontnam het bedrijf de kans voor Europese burgers om zelf een keuze te maken in welke diensten zij gebruiken.

Google is al een flink aantal jaren actief met haar producten zoekmachine, maar de dienst werd pas echt prominent in zoekresultaten getoond onder de naam Google Shopping. Het is bekend dat resultaten die als eerste getoond worden meer kliks ontvangen dan resultaten op pagina 2. Volgens een onderzoek verloren vergelijkingssites in Duitsland 92% aan verkeer. Hoewel sommige van deze vergelijkingssites weer bezoekers weten te trekken zijn zij nog lang niet hersteld van het geleden verlies.

De volgende stap is aan Google, want het bedrijf heeft nu 90 dagen de tijd om haar eigen Google Shopping resultaten minder prominent in de resultaten te tonen. De Europese Commissie doet ook onderzoek naar het machtsmisbruik omtrent het Android besturingssysteem en advertentienetwerk AdSense.

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel