Europese Commissie: dataroaming tarieven komende jaren lager

De Europese Commissie heeft na succesvolle onderhandelingen nieuwe tarieven opgesteld die mobiele providers aan elkaar mogen vragen. Het gaat bijvoorbeeld om hoeveel euro een provider aan een andere provider mag vragen voor 1 gigabyte aan data.

Prijs van een GB naar beneden

De prijs van een gigabyte data zal in de komende vijf jaar verder gaan dalen, dat zijn de Europese Commissie en lidstaten overeengekomen. Met het opleggen van een maximum tarief aan dataroaming mogen providers geleidelijk minder geld vragen voor in het buitenland verbruikte data. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers elkaar maximaal 7,70 euro vragen per in het buitenland verbruikte gigabyte.

Over de komende vijf jaren zal dit tarief langzaam gaan dalen naar 6 euro per GB in 2018. In 2019 daalt het tarief verder naar 4,50 euro per GB, 3,50 euro per GB in 2020, 3 euro per GB in 2021 om vervolgens op 2,50 euro per GB te eindigen in 2022. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers elkaar nog maar 3,2 cent per minuut bellen en 1 cent per verzonden SMS factureren.

De commissie voert de wijzigingen door om de consument meer digitale vrijheden te geven in de Europese Unie. Consumenten kunnen zonder probleem door de EU reizen zonder dat zij meer moeten betalen voor bellen, sms’en en internetten.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel