Europese Unie wil Google opsplitsen en macht breken

De Europese Unie (EU) wil de macht van Google breken en het bedrijf opsplitsen in twee aparte onderdelen. Op deze manier moet de grootmacht van Google minder worden. 

Het Amerikaanse Google, wat begon als een zoekmachine, moet zich opsplitsen in twee verschillende onderdelen, dit wil althans het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft dit verzoek ingediend bij de Europese Commissie. Google zou volgens het voorstel de zoekmachine los moeten koppelen van de andere Google diensten, om zo de dominante marktpositie minder te maken.

In het Europees Parlement heeft het vooral van de Duitsers de steun. De Duitsers staan bekend om hun kritische houding tegenover de omgang met persoonsgegevens. Omdat het Europees Parlement geen bevoegdheid heeft om bedrijven te dwingen, moet de Europese Commissie deze beslissing nemen.

De Europese Commissie doet inmiddels al vijf jaar lang onderzoek naar Google’s dominantie. Google wordt ervan beschuldigd dat het de eigen diensten van Google hoger in de lijst van resultaten laat komen in Google. Naar verwachting wordt komende donderdag de knoop doorgehakt of Google de zoekmachine van de andere diensten los moet koppelen.

via: NRC

Lees ook

Reageer op dit artikel