Games met in-app aankopen worden niet meer als gratis aangemerkt

Alle games in de Google Play Store die in-app aankopen aanbieden zullen van af begin van de herfst niet langer als gratis aangemerkt worden. Dit is een maatregel uit een pakket van maatregelen van de Europese autoriteiten waar Google mee akkoord is gegaan.

Afgelopen jaar heeft de Europese commissie de vraag bij Google en Apple neergelegd over hoe consumenten beter beschermd kunnen worden tegen ongewenste in-app aankomen. Focus lag hierbij ook hoe kinderen daarin beter beschermd konden worden zodat ouders niet naderhand met hoge kosten geconfronteerd werden.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat Google in iedergeval voor eind september 2014 de volgende maatregelen zal nemen:

  • Het woord “Gratis” zal niet langer gebruikt worden bij games met in-app aankopen.
  • Google zal nieuwe richtlijnen ontwikkelen voor app-ontwikkelaars waarin wordt vastgelegd hoe zij kinderen dienen te beschermen tegen het direct aansporen tot het doen van een in-app aankoop.
  • Binnen aanzienlijke tijd maatregelen nemen tegen overtredingen van Europese consumenten rechten.
  • Consumenten dienen juist geïnformeerd te worden over betalingen en in-app aankopen.

    inappaankoop
    Hay Day is een app met in-app-aankopen

Google heeft al het verplicht authoriseren van een transactie ingevoerd om te voldoen aan een eis vanuit de Europese Commissie. Een gebruiker kan echter wel er voor kiezen het verplicht autoriseren uit te schakelen. Ook geeft Google in haar Play Store al aan wanneer een applicatie in-app aankopen bevat.

Bron: Androidauthority, foto fdecomite

Lees ook

Reageer op dit artikel