Google past Android aan na druk Europese Commissie

Er gaan veranderingen doorgevoerd worden in het Android-besturingssysteem. Google zal aanpassingen verrichten onder druk van de Europese Commissie. Eerder kreeg het bedrijf al een megaboete vanwege machtsmisbruik.

Android wordt aangepast

Google gaat verschillende onderdelen in Android aanpassen. Dit om zo te voldoen aan de wensen en eisen van de Europese Commissie. Volgens de EC is de dominantie van Google-producten te groot op Android. Google Zoeken (Search) en de Chrome-browser zijn twee voorbeelden van apps die standaard zijn ingesteld op het mobiele besturingssysteem.

Sinds 2011 zou Google, volgens de Eurocommissaris Margrethe Vestager, illegale, beperkende voorwaarden opgelegd hebben aan de fabrikanten die Android gebruiken op hun toestel. Dit gaf Google steeds een enorme voorsprong op de concurrenten.

Google zal nu, onder druk van de Europese Commissie, aanpassingen doen aan Android. Gebruikers zullen in de komende maanden via de Google Play Store gevraagd worden welke browser en welke zoekmachine zij willen gebruiken. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwe toestellen met Android.

Google Chrome browser

Het bedrijf kreeg eerder een megaboete van meer dan 4,3 miljard euro. Dit werd opgelegd vanwege de oneerlijke concurrentie. Gebruikers zouden namelijk doorgaans de standaard meegeleverde software gebruiken op hun smartphone. Circa 80 procent van alle mobiele toestellen is voorzien van Android.

Het verhaal doet een beetje denken aan Microsoft. In 2009 leverde Microsoft Windows 7 zonder Internet Explorer. Het bedrijf moest ook andere browsers aanbieden bij de installatie, om deze in te stellen als standaardbrowser.

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel