Europa wil universele lader voor smartphones verplichten

Fabrikanten moeten als het aan de Europese Commissie ligt, verplicht worden om de smartphone van een universele aansluiting te voorzien. Al jarenlang wordt er gesteggeld over het gebruik van een universele telefoonlader.

Universe lader voor smartphones

De Europese Commissie wil kijken of fabrikanten verplicht kunnen worden smartphones te voorzien van eenzelfde soort aansluiting. Volgens de Commissie is er gebrek aan vooruitgang, en moet er onderzocht wordden of hiertegen opgetreden kan worden.

Samsung Galaxy Note 8 verkooppakket

In 2009 werd er door fabrikanten een verklaring getekend waarbij gestreefd werd naar één soort oplader voor smartphones. De fabrikanten zouden uitwisselbare laders meeleveren. Echter strandde na enkele jaren dit plan en gebruiken de merken weer verschillende aansluitingen. Even leek het er op dat USB-C de trend zou worden. Hoewel we deze aansluiting inmiddels wel terugvinden bij de meeste smartphones worden ook nieuwe toestellen zoals de Huawei P Smart+ en Samsung Galaxy J6 weer van een Micro-USB aansluiting voorzien.

Europa wil niet alleen voor het gemak over op één soort oplader. Oude laders zorgen ook voor een grote berg elektronisch afval; meer dan 51.000 ton.

Lees ook

Reageer op dit artikel