Brandweer: Pas op met het opladen van je telefoon terwijl je slaapt

Oppassen met het opladen van je telefoon terwijl je slaapt, dat adviseren verzekeraars en de brandweer. Volgens de brandweer is ruim 50 procent van de branden veroorzaakt door elektronische apparaten. Voornamelijk goedkope telefoon opladers zouden brandgevaarlijk zijn wanneer deze te lang in het stopcontact zouden zitten.

’s Nachts je telefoon opladen

Het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland hebben een nieuwe Risicomonitor Woningbranden uitgebracht, daarin staat dat het risico op branden door het opladen van je smartphone of tablet een stuk groter is geworden. In het document staat ook het advies om geen lithium-ion batterijen op te laden terwijl je slaapt of niet thuis bent. Door gebruik te maken van de originele oplader van je telefoon zou je het risico al kunnen verminderen.

In de Telegraaf noemt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars goedkope, niet-originele opladers levensgevaarlijk. In sommige opladers worden slechte kwaliteit onderdelen gebruikt of zijn niet goed bestand tegen een kortsluiting. Wil je er zeker van zijn dat je toestel niet zomaar in brand vliegt, let dan goed op de specificaties van de oplader. Je kunt ervoor kiezen om een officiële adapter aan te schaffen bij de fabrikant.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel