Facebook ontvangt van zeker 20 apps ongevraagd jouw data

Een nieuw rapport wijst er op dat populaire apps zoals TripAdvisor en MyFitnessPal ongevraagd data doorspelen aan Facebook. Zo is het sociale netwerk Facebook wederom betrokken bij een dataschandaal.

34 apps onderzocht

In een studie is gekeken naar 34 populaire applicaties waaronder Dropbox, Spotify, TripAdvisor en MyFitnessPal. In het onderzoek van Privacy International, een organisatie uit Londen, Engeland is te lezen dat zeker 20 apps data doorspelen naar Facebook. Tussen deze twintig apps onderling verschilt het type data van zeer algemene informatie tot privacygevoelige informatie.

Uit het rapport van de burgerrechtenorganisatie blijkt dat deze data naar Facebook wordt verzonden op het moment dat de app op een telefoon wordt gestart. Hierbij heeft de gebruiker nooit de kans gehad om in te stemmen met het verzamelen van de gegevens. Ook later wordt geen toestemming gevraagd voor het verzamelen van de gegevens.

Een voorbeeld met de app Kayak, als reiswebsite en app, worden zoekopdrachten naar bestemmingen doorgespeeld en of de gebruiker ook kinderen heeft. Volgens de AVG zou deze informatie als zeer persoonlijk gezien kunnen worden. Zeker als je bedenkt dat er een unieke waarde van jouw apparaat wordt meegezonden.

Een update voor de Facebook SDK, een pakket voor het maken van integraties met het Facebook platform, zou volgens ontwikkelaars weinig veranderen aan het verzamelen van de gegevens. Ook wordt er nog vaak gebruik gemaakt van een oudere versie van de SDK waarin maatregelen voor het beschermen van persoonsgegevens in zijn geheel ontbreken. Het rapport heeft enkel applicaties op Android onderzocht, of de resultaten ook van toepassing zijn op Apple iOS is onduidelijk.

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel