GhostCtrl virus voor Android ontdekt: gaat schuil onder naam WhatsApp en Pokémon Go

Er is een nieuw virus ontdekt die het Android-besturingssysteem infecteert. Zonder dat je het door hoeft te hebben kan je Android-apparaat overgenomen worden en krijgt het toegang tot je bestanden. Het virus zit verstopt in geïnfecteerde bestanden van WhatsApp en Pokémon Go.

GhostCtrl

In aangepaste installatiebestanden van apps als WhatsApp en Pokémon Go is malware aangetroffen. Deze ontdekking is gedaan door beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt GhostCtrl genoemd en maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot alle soorten gegevens en je zelfs af te luisteren. Daarnaast hebben kwaadwillenden, wanneer het virus actief is, toegang tot je bestanden en gegevens.

De lijst met gegevens waartoe de hackers toegang hebben is lang. Zo kunnen wachtwoorden van accounts gereset worden waar je ingelogd bent, krijgt het toegang tot de microfoon, camera en WiFi-gegevens en kunnen berichten gelezen en verstuurd worden. De gebruiker hoeft hier niet altijd wat van te merken.

Het beveiligingsbedrijf raadt aan om erg goed op te letten met het downloaden en installeren van APK’s, ofwel installatiebestanden. Het beste advies is om apps via de Google Play Store te downloaden of een APK bestand via de website van de ontwikkelaar zelf.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel