Google: Apps met een donkere modus verbruiken minder energie

Google heeft in een presentatie laten zien wat het effect is op het batterijverbruik wanneer een app een donkere modus gebruikt. Het verschil tussen een donkere app en een lichte app is alleen meetbaar op een OLED-display.

Alle apps een donkere modus

Als het aan Google ligt maken ontwikkelaars het mogelijk om in een app te switchen tussen een app met lichte en donkere kleuren. In een presentatie op het Android Dev Summit heeft Google het verschil getoond tussen een app met lichte en donkere kleuren. Hierbij werden de apps YouTube, Google Maps en Gboard gebruikt als voorbeeld.

In het geval van YouTube werd er op 100% helderheid zo’n 60% minder stroom verbruikt in de donkere modus dan in de modus met overwegend witte elementen. Wanneer het scherm op 50% helderheid staat is het verschil een stuk minder, dan is het verschil nog 14%. Tijdens deze test was de video in de YouTube app gepauzeerd.

Stroomverbruik gepauzeerde YouTube video

Bij Google Maps is ook een verschil meetbaar van ongeveer 31 procent bij een helderheid van 100% en 8 procent bij 50% helderheid. Ook voor de toetsenbord applicatie Gboard maakt het gebruik van de donkere modus verschil, met 21 procent op 100% helderheid en 5 procent bij 50% helderheid.

Het voordeel van een donkere modus is dus het beste te merken als je het scherm op 100 procent helderheid gebruikt en je toestel over een OLED-display beschikt. Heb je een smartphone of tablet met LCD-scherm dan is dit verschil in batterijverbruik niet merkbaar. Bij schermen die gebruik maken van OLED zijn de zwarte pixels namelijk uitgeschakeld, iets wat bij de LCD-techniek niet het geval is.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel