Google Assistent spreekt vanaf vandaag Nederlands: zo werkt het

Google start vandaag met de uitrol en introductie van de Nederlandse Google Assistent voor Android en iOS. De spraak gestuurde assistent kan doormiddel van commando’s helpen bij het uitvoeren van simpele taken en antwoord geven op vragen. De Engelstalige Google Assistant was al enige tijd in Nederland te gebruiken bij gebrek aan de Nederlandse versie.

Google Assistent in Nederland

Eindelijk kan je de Google Assistent in het Nederlands aanroepen met “Oke Google” gevolgd door een commando of vraag die je voor de assistent hebt. Je kan verschillende dingen doen met de assistent zoals het inplannen van een afspraak in je agenda of het starten van een liedje tijdens het auto rijden. Vraag bijvoorbeeld ook eens of de assistent een route voor je kan plannen of zet de wekker via de Google Assistent.

Google Assistent Nederlands 01

Eerder dit jaar werd al bekend dat Google bezig was met het testen van de Nederlandse versie van de assistent. Er verschenen schermafdrukken en kwamen we te weten hoe de stem van de Assistent zou gaan klinken. De Google Assistent vervangt het Google Now startscherm waarmee je direct bij de assistent terecht kunt door de thuisknop lang in te drukken.

 

 

Met behulp van Actions on Google kunnen ontwikkelaars ook eigen commando’s maken. Dat werkt al voor een aantal praktische zaken zoals het volgen van je PostNL pakketje. Buienradar vraag je voortaan of het gaat regenen en via Albert Heijn kan je terecht bij talloze recepten voor die maaltijd van vanavond. Je begint het commando dan met bijvoorbeeld “Praat met PostNL”. De vrouwelijke Assistent vertelt je de informatie op basis van wat je vraagt, Google is nog bezig met de ontwikkeling van een mannelijke stem.

Google Assistent Nederlands 07

De uitrol van Google Assistent in het Nederlands start vandaag en zal enkele dagen gaan duren omdat Google kiest voor een geleidelijke uitrol. Voor de Assistent is Android 6.0 Marshmallow of Apple iOS 10 of hoger benodigd. Later dit jaar brengt Google ook de Google Home luidspreker naar Nederlandse winkels.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel