Google lanceert nieuwe berichtendienst ‘Chat’; alle details op een rij

Google heeft wederom een nieuwe berichtendienst aangekondigd. Het bedrijf heeft gekozen voor de naam ‘Chat’ en moet het mogelijk maken om een volwaardige concurrent te worden voor bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram. Daarbij zal het de werkzaamheden voor Google Allo op een lager pitje zetten.

Chat

Alweer een nieuwe berichtendienst van Google? Ja. Nadat we eerder al Talk, Hangouts en Allo zagen is het nu de beurt aan Chat. Met deze dienst wil Google een platform aanbieden aan providers waarmee gebruikers aan de slag kunnen. Om deze reden heeft Google het niet de naam ‘Google Chat’ meegegeven. Telecomproviders kunnen er namelijk nog wat dingen aan aanpassen.

Chat - Google RCS

Eerder werd al duidelijk dat de technologie RCS de opvolger zou worden van SMS. Hiermee wordt het mogelijk om multimedia (zoals afbeeldingen en zelfs live-video’s) te delen, groepsgesprekken te starten en om locaties te delen. Hiermee gaat RCS verder dan MMS. De functionaliteit moet aangeboden worden in de eigen Android Berichten app van Google. Daarnaast zal de techniek ook wellicht beschikbaar komen voor andere platformen.

Onduidelijk is nog of providers net als bij SMS kosten in rekening gaan brengen voor deze technologie. Wel zien providers de RCS technologie als een alternatief voor diensten als WhatsApp en Telegram. Google is ook druk in gesprek met telecomproviders over de hele wereld om zo de dienst breed beschikbaar te kunnen stellen. Als een provider de techniek niet ondersteunt, is het voor klanten van die provider onmogelijk om Chat te gebruiken.

De berichten die via Chat verzonden worden zijn niet voorzien van end-to-end encryptie. Dit is bewust gedaan vanwege de wet- en regelgeving die in verschillende landen van kracht is. In sommige landen werken providers samen met de overheid, of zijn onderdeel van de overheid. In theorie kunnen berichten via Chat, net als bij SMS, onderschept worden.

Het is op dit moment niet bekend wanneer we de RCS-integratie in de Android Berichten app in Nederland kunnen verwachten. De providers Vodafone, KPN en T-Mobile zouden zich wel verdiepen in de mogelijkheden; waarbij Vodafone eerder al had aangegeven hoge verwachtingen te hebben van de techniek.

Onderstaande bedrijven ondersteunen werken vanaf april 2018 aan ondersteuning voor RCS.

RCS april 2018

Google Allo

Voor Chat zagen we zoals gezegd al verschillende alternatieven van Google voor berichten-apps. Allo is nog altijd niet het succes wat het bedrijf gehoopt had, en met de focus op Chat, zet Google de ontwikkeling van Google Allo op pauze. Het bedrijf benadrukt dat er niet gestopt wordt met het ontwikkelen. Wel zal nog steeds de ontwikkeling van Google Duo, de videobel-app, doorgaan. Die is een stuk succesvoller.

Berichten
Berichten
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel