Google haalt bezem door Play Store: ‘privacy-schendende apps worden verwijderd’

Google gaat de bezem door de Google Play Store halen. Het bedrijf heeft in een e-mail aan verschillende ontwikkelaars laten weten dat er voor medio maart actie ondernomen moet worden rondom het privacybeleid. Apps die geen duidelijk privacybeleid hebben zullen in het meest ongunstige geval worden verwijderd.

Apps zonder privacybeleid

Google heeft verschillende ontwikkelaars gecontacteerd omtrent hun Android-app. Developers moeten volgens Google transparant zijn naar de gebruikers over het privacybeleid en hoe bepaalde persoonlijke gegevens worden behandeld. Het gaat bijvoorbeeld om permissies die een toepassing nodig heeft.

Google Play Store privacybeleid

Ontwikkelaars die hun privacybeleid niet in orde hebben, worden nu verzocht dit alsnog in orde te gaan maken. Google hanteert hierbij een deadline van 15 maart. Een ontwikkelaar kan ervoor kiezen het privacybeleid toe te voegen of de permissies uit de app te verwijderen. Wanneer desbetreffende ontwikkelaars dan niet aan het verzoek van Google voldoen, zullen er maatregelen volgen. Google heeft het over een ‘gelimiteerde’ zichtbaarheid van de app in bijvoorbeeld zoekresultaten, of een volledige verwijdering van de app uit de Play Store.

Met deze maatregel hoopt Google het aantal malafide applicaties te reduceren. In de downloadwinkel voor Android zijn een groot aantal apps die er niet voor amusement of nuttigheid zijn, maar puur voor het verzamelen van persoonlijke gegevens. De kans bestaat dat door deze maatregel het aantal beschikbare apps flink zal afnemen na die datum.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel