Google dreigt Google Nieuws te sluiten bij ‘EU-linkbelasting’

Als de huidige EU-plannen voor de linkbelasting doorgaan, dreigt de Google Nieuws dienst te verdwijnen voor Europese gebruikers. Dat zegt Richard Gingras, onder-directeur van de nieuwsafdeling bij Google in een interview in The Guardian.

Google tegen artikel 11

Europa wil de copyright-regels aanpassen aan het huidige digitale tijdperk. Volgens critici kan artikel 11 uit de nieuwe richtlijn uitgelegd worden als linkbelasting. Kleine en grote mediaorganisaties kunnen verplicht worden om geld te betalen aan rechthebbenden van een tekst of persbericht. Hierbij zou het dan niet uitmaken hoe groot of klein het overgenomen stuk tekst is.

Omdat Google Nieuws van nature een deel van de tekst, titel en afbeeldingen overneemt om het op te nemen in haar dienst wordt Google Nieuws getroffen door deze nieuwe richtlijn. Dit zou kunnen betekenen dat de dienst gesloten moet worden voor EU-gebruikers. Toch wil Richard Gingras nog afwachten tot het finale besluit van de EU-lidstaten. Ook geeft de vice-president of news aan dat het niet wenselijk is om diensten af te sluiten.

Eerder werden soortgelijke regels in Spanje geïntroduceerd, uitgevers waren daar destijds niet over te spreken en zagen soms wel zestig procent aan verkeer verdwijnen. Met dergelijke cijfers wordt duidelijk dat uitgevers niet zitten te wachten op het verdwijnen van hun dienst en mogelijk ook lezers.

Lees ook

Reageer op dit artikel