Google bekijkt inhoud Gmail en bewaart je aankopen op speciale pagina

Google weet veel over haar gebruikers maar weet ook uit je eigen Gmail-account interessante informatie te halen. Zo scant het bedrijf op aankopen in e-mailberichten en plaatst deze op een speciale pagina.

Wat heb jij gekocht?

Op een speciale webpagina worden alle gevonden aankopen uit je e-mails geplaatst. Je kunt je eigen gegevens inzien door deze Aankopen-pagina te bezoeken. Ook op de redactie hebben we dit geprobeerd en kunnen naast allerlei huishoudelijke aankopen ook onze Play Store aankopen terugvinden. Door op een aankoop te klikken krijg je meer informatie te zien, zoals een order nummer, afleveradres en de prijs.

Een klein informatie icoontje kan je vertellen waar Google de gegevens vandaan heeft getoverd. In ons geval gaat de data terug tot aankopen in 2011 maar er zijn ook gebruikers bij wie de aankoophistorie nog verder terug in de tijd gaat. Het verzamelen van gegevens uit je e-mailberichten roept vragen op als het gaat om privacy want mag Google actief jouw e-mail scannen en data hieruit verzamelen en bundelen.

Aankoopgeschiedenis in Google Purchases

Wie schrikt van de verzamelde informatie kan gegevens verwijderen, maar afhankelijk van de hoeveelheid gevonden items kan dit een klusje zijn. Je moet namelijk elk item individueel af om te verwijderen. Een woordvoerder van Google zei tegen het Amerikaanse CNBC dat de functie in zijn geheel uitgeschakeld kan worden, maar deze optie lijkt niet te bestaan in de instellingen. Houd er dus rekening mee dat als je je aankopen hebt verwijderd deze op termijn weer gevuld kunnen worden.

Waarom Google deze informatie verzameld uit e-mailberichten blijft onduidelijk. Volgens het bedrijf worden de aankoopgegevens niet gebruikt voor het tonen van advertenties. Ook zouden gegevens niet verkocht worden of gedeeld met derden tenzij je hier expliciet toestemming voor geeft.

Bron
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel