Facebook moet sociaal platform worden met focus op privacy

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, wil dat Facebook haar focus gaat verleggen naar het privacy aspect. Zuckerberg doet die uitspraak in een uitgebreide brief aan alle Facebook gebruikers. Hierbij zegt het bedrijf dat het minder data wil verzamelen van al haar gebruikers.

Facebook nog geloofwaardig?

WhatsApp, dat is overgenomen maakt gebruik van end-to-end encryptie en Messenger ondersteunt deze techniek ook in zekere mate. Toch denkt dat Zuckerberg communicatie steeds meer buiten het publieke gedeelte van sociale netwerken komt te liggen. Privacy en beveiliging is dan een belangrijk onderdeel van het veilig communiceren tussen personen en bedrijven.

Dat het toevoegen van meer privacy en meer encryptie een impact heeft op het verzamelen van gegevens over gebruikers neemt Zuckerberg voor lief. Zo zou data op Facebook bijvoorbeeld minder lang bewaard kunnen worden en ook metadata zou eerder verwijderd kunnen worden. Dat moet voorkomen dat berichten of media later een probleem vormen voor gebruikers. Ook wil Facebook niet langer haar data bewaren in landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting.

Of de woorden van Mark Zuckerberg iets kunnen doen aan het huidige image van Facebook is de vraag. Facebook is de afgelopen tijd regelmatig negatief in het nieuws geweest als het gaat om het schenden van de privacy van haar gebruikers. Bijvoorbeeld een datahongerige VPN-dienst van Facebook maar ook een speciale VPN-app die Facebook aan gebruikers aanbood met een kleine financiele vergoeding. De verzameling van belgegevens, het verzamelen van data via andere apps maar ook het dataschandaal van Cambridge Analytica zitten nog in het achterhoofd.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel