Google lanceert nieuw streaming gameplatform Stadia

Google heeft tijdens haar GDC Keynote een nieuw cross-platform gaming platform gelanceerd onder de naam Stadia. Met Stadia kan je vanaf je smartphone, TV, tablet of computer games spelen op FullHD-resolutie zonder consessies.

Stadia gaming platform

Het nieuwe streaming gaming platform van Google draait op hardware die in data centra van Google aanwezig is. Games worden met vrijwel geen vertraging naar zo’n beetje ieder scherm gestreamd. De CEO van Google, Sundar Pichai, noemde niet alleen Google Chrome als ondersteunde browser maar ook apparaten zoals de Google Pixel smartphone en tablet. Ook het spelen via een Google Chromecast is mogelijk zo werd duidelijk tijdens een demonstratie van het platform. Het platform werd getest met de game Assassin’s Creed Odyssey in 2018 maar dit jaar komt ook Doom naar Stadia.

Games zouden binnen 5 seconden moeten starten, zonder dat je hiervoor als gebruiker nog iets moet installeren of downloaden. Wanneer het platform live gaat ondersteunt Stadia niet alleen games tot een 4K-resolutie maar ook HDR-graphics en surround sound tot wel 60 frames per seconde. Uiteindelijk moet het ook mogelijk zijn om in 8K games te spelen als deze resoluties mainstream worden.

Stadia controller

Samen met de aankondiging van Stadia werd ook een stukje hardware geintroduceerd; de Stadia Controller. Op deze controller is een knop aanwezig waarmee je je game rechtstreeks kunt delen via een YouTube-stream zonder dat dit een impact heeft op de prestaties. Ook is de Google assistent ingebouwd om je te helpen bij het gamen.

Google claimt dat het binnen Stadia niet mogelijk is om te hacken en vals te spelen. Stadia krijgt ook instellingen voor ouders om controle te houden over welke games en met wie de kids spelen. Stadia wordt nog dit jaar gelanceerd in de VS, Canada en delen van de EU, zo werd bekend tijdens de keynote. Wat de dienst gaat kosten is op dit moment nog niet duidelijk.

Bekijk hieronder de aankonding terug van Stadia tijdens het GDC.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel