Google: nieuw algoritme maakt app-updates Play Store kleiner

Google heeft een nieuw algoritme ontwikkeld waardoor updates voor apps via de Play Store minder groot zijn. App-downloads worden dus kleiner en dit is vooral gunstig voor degenen die graag een update uit de Play Store via hun mobiele dataverbinding willen downloaden.

App-updates worden kleiner

Wanneer een update voor een applicatie wordt uitgebracht, gebeurt het vaak dat een update enkel bestaat uit verschillende veranderingen. Volgens Google zou 98 procent van de app-updates alleen veranderingen bevatten. Dit betekent dat niet de hele APK van een app door de ontwikkelaar is aangepast.

Met het nieuwe algoritme van Google worden bij app-updates alleen de wijzigingen gedownload. Dit heeft als voordeel dat niet de hele APK op het toestel van de gebruiker gedownload hoeft te worden, waardoor er weer data bespaard wordt. Door het algoritme genaamd ‘bsdiff’ kan de grootte van een update tot 50 procent afnemen.

google play store update grootte

Ontwikkelaars van games brengen met regelmaat updates uit waarbij er gebruik gemaakt wordt van ‘Expansion Files’. Dit brengt bijvoorbeeld verbeterde graphics of mediabestanden voor een game.

Een voorbeeld is Google Chrome. Die een downloadgrootte heeft van 22,8 MB. Door het algoritme zou deze update nog maar 12,9 MB groot zijn. Ook kleinere updates worden kleiner, zo meldt Google. Een update met een grootte van 15,3 MB wordt na de toepassing van het algoritme 3,6 MB.

Lees ook

Reageer op dit artikel