Mazar: nieuw Android-virus in omloop; zo voorkom je dat je getroffen wordt

Mazar, dat is de naam van het nieuwste Android-virus dat momenteel zich verspreid onder verschillende gebruikers. Naar schatting zijn al meer dan 100.000 toestellen geïnfecteerd. Wat moet je weten en hoe voorkom je dat je toestel ook getroffen wordt? DroidApp legt het aan je uit.

Android-virus Mazar

Het Deense beveiligingsbedrijf Heimdal is gestuit op een nieuw Android-virus wat zich momenteel verspreid. De malware krijgt de naam Mazar en lijkt alle Android-versies te kunnen treffen, Wat opvalt is dat de malware zich niet activeert als je toestel staat ingesteld op de Russische taal. De malware verspreidt zich via een SMS-bericht met een link.

Verspreiding

Wanneer de link in het tekstbericht wordt aangetikt wordt gelinkt naar een soort van MMS-app. Vervolgens zal er een Tor-software app gedownload worden als je ‘Onbekende bronnen toestaan’ hebt ingeschakeld. Deze applicatie zorgt ervoor dat er via een anonieme internetverbinding malware wordt gedownload. De malware kan ervoor zorgen dat het creditcard-gegevens kan achterhalen of je bestanden kan uitlezen en zelfs je gehele telefoon kan wissen.

Android-versies

Het beveiligingsbedrijf uit Denemarken heeft de malware in ieder geval getest op Android 4.4 KitKat. Zij verwachten dat ook eerdere Android-versies kwetsbaar zijn voor het lek. Of nieuwere Android-versies kwetsbaar zijn voor de malware, is -nog- niet bekend.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je smartphone wordt besmet met de malware raden we je aan goed te letten op linkjes in SMS-berichten. Daarnaast zou het kunnen dat het SMS’je van een bekende afkomstig lijkt te zijn, maar dit kan door de verzender ook gemanipuleerd worden. Druk dus niet zomaar op een link in een SMS-bericht. Als je toch nooit applicaties buiten de Play Store download, dan is het verstandig bij beveiligingsinstellingen ‘installeren uit onbekende bronnen’ uit te schakelen.

Bekijk ook:

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel