NS app heeft vanaf nu zitplaatszoeker: waar is ruimte vrij in de trein?

Het reizen met de trein kan vooral in de spits vervelend zijn; het is druk en nergens lijkt meer een vrije zitplaats te zijn. De NS Reisplanner Xtra app is nu uitgebreid met een zitplaatszoeker, waarmee je realtime kunt zien waar er vrije plaatsen zijn in de trein.

Zitplaatszoeker in NS app

De NS app is vanaf vandaag uitgebreid met een nieuwe functie; de zitplaatszoeker. Volgens de conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen is er voor 30 procent van de reizigers die staan nog een plek vrij om te zitten. Eerder werd in de NS Reisplanner Xtra app de drukte-indicator toegevoegd; hiermee zie je hoe druk de trein is op het door jou gekozen traject is.

NS app zitplaatszoeker

Vrije plaatsen

Nu wordt de applicatie uitgebreid met de zitplaatszoeker. Hiermee kun je via de NS app zien waar er nog vrije ruimte is in een trein. De informatie wordt verzameld aan de hand van vele sensoren die zich in de trein en op het spoor bevinden. De slimme sensoren meten het gewicht van een rijtuig; dit was oorspronkelijk voor het goederenvervoer bedoeld; maar wordt nu dus breder ingezet.

De NS laat weten dat niet alle treinen over dezelfde sensoren beschikken. Voordat de zitplaatszoeker breed ingevoerd kan worden, worden ook de gegevens van andere sensoren gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan het klimaatsysteem, die de CO2 meet voor het regelen van de temperatuur. Alle gegevens samen worden gebundeld om een zo betrouwbaar beeld te schetsen van de drukte in de trein.

Uitrol vanaf nu

De Nederlandse Spoorwegen rolt de zitplaatszoeker vandaag uit via de NS Reisplanner Xtra app. Op dit moment is deze functie alleen beschikbaar op een testtraject; tussen Arnhem en Den Bosch, via Nijmegen en zo te zien alleen op het traject van de sprinter. Later zal de NS op meer trajecten de zitplaatszoeker introduceren, maar een datum hiervoor is nog niet bekend.

NS
NS
Ontwikkelaar: Nederlandse Spoorwegen
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel