Onbemande supermarkt laat je binnenkomen en afrekenen met smartphone

In Zweden is de eerste onbemande supermarkt geopend. Alles in deze supermarkt werkt met je smartphone. Van het openen van de deur tot aan het afrekenen van je boodschappen. De technologie staat niet stil en over alles lijkt te zijn nagedacht. Zien we dit binnenkort ook in Nederland?

Onbemande supermarkt

In het Zweedse dorpje Viken, tachtig kilometer ten noorden van Malmö, is de eerste onbemande supermarkt geopend. Het dorp telt zo’n 4200 inwoners. Het enige wat je voor deze supermarkt nodig hebt is een smartphone en de app van de supermarkt genaamd Näraffär. Het openen van de deur gaat met de app en ook het afrekenen van de boodschappen doe je met de applicatie. Voordat je de applicatie kunt gebruiken dien je je te registreren. Iedere maand krijgt de klant een factuur in zijn mail.

Het idee

Robert Ilijason, IT-specialist en tevens de bedenker van Näraffär, kwam op het idee toen hij het laatste potje met babyvoeding op de grond had laten vallen. Hij moest twintig minuten rijden naar een supermarkt die toen nog open was. Ilijason wil deze ambitie verspreiden naar andere dorpen en kleine steden.

Assortiment

In de Zweedse supermarkt mag geen alcohol verkocht worden. Daarnaast wordt ook geen tabak verkocht vanwege de kans op diefstal. Ook geneesmiddelen worden niet verkocht bij Näraffär om diezelfde reden. Wel zijn vrijwel alle denkbare producten bij een kleine supermarkt in de winkel te vinden. Denk aan brood, melk, blikgroente, luiers en dergelijke. Ilijason zorgt ervoor dat de vracht kan worden ontvangen en dat het op de juiste plaats in de winkel ligt. De rest regelt de klant met de smartphone en de app.

Controle

Omdat er geen personeel aanwezig is in de supermarkt met een oppervlakte van 45 vierkante meter, maakt Ilijason gebruik van beveiligingscamera’s. Ongewenste activiteiten kunnen hierdoor worden opgeslagen, waaronder diefstal. Wanneer de voordeur langer dan acht seconden open blijft staan, krijgt Ilijason een sms-bericht.

Zweedse ideeën

In Zweden zijn ze graag bezig met het bedenken van creatieve ideeën. Zo verscheen er eerder al een Smombies verkeersbord voor mensen die verslaafd zijn aan hun telefoon, en krijg je bij je Happy Meal bij McDonald’s een VR-bril.

In Nederland kunnen we wel onze boodschappen scannen met onze smartphone, bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Echter is het afrekenen niet mogelijk. Zie jij een onbemande supermarkt in Nederland wel zitten? We zijn benieuwd naar je reactie!

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel