Zweden: verkeersbord waarschuwt voor smartphone-verslaafde ‘Smombies’

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is de afgelopen week op vier plaatsen een nieuw verkeersbord opgehangen. Het nieuwe driehoekige bord waarschuwt voor zogenoemde ‘Smombies’. Smombies zijn mensen die continue met hun telefoon in de weer zijn en niet meer naar de dingen om zich heen kijken.

Zweeds verkeersbord

In de hoofdstad van Zweden, Stockholm, dook een nieuw soort verkeersbord op. Het gaat om een bord dat waarschuwt voor mensen die teveel met hun telefoon bezig zijn. De illustratie die te zien is op het verkeersbord laat twee mensen zien die met hun hoofd naar beneden op hun smartphone kijken.

Het verkeersbord hing op vier verschillende plekken in de Zweedse stad. Het is niet bekend hoelang de verkeersborden nog blijven hangen. De Trafikkontoret in Stockholm, een instantie die gaat over het verkeer, laat weten dat het illegaal is om onofficiële borden te plaatsen. Wel zou Trafikkontoret zich herkennen in de boodschap van de actie die door twee creatieve mensen van een reclamebureau is bedacht, zo laat de instantie weten aan het Zweedse SVT.

Smombies

Het idee voor de verkeersborden kwam doordat Jacob Sempler, één de bedenkers van het bord, bijna aangereden werd door een auto. Hij was ondertussen druk in de weer met zijn mobiele telefoon. Hij hoopt met de verkeersborden meer mensen alert te maken over de gevaren van het gebruik van een smartphone in het verkeer.

De zogenoemde ‘Smombies’ zouden minder op hun smartphone moeten kijken en meer om zich heen, zo is de boodschap achter het verkeersbord. Smombies is een combinatie van de woorden ‘smartphone’ en ‘zombies’. Het woord werd onlangs in Duitsland uitgeroepen tot het ‘jeugd woord van het jaar’. Deze groep mensen besteed alle tijd en aandacht aan hun smartphone, en niet aan de dingen om zich heen zoals een lantaarnpaal of zelfs de rest van het verkeer.

Smartphone verslaving

Het verkeersbord is niet het eerste middel om smartphone verslaving onder de aandacht te brengen. Eerder werden in Antwerpen als speciale smartphone-vriendelijke voetpaden gepresenteerd om zo mensen met hun smartphone hun eigen deel te geven op de stoep.

Interessant: 8 apps voor je vakantie in Zweden

Bron
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel