Overheid test NL-Alert op 3 december 2018: dit moet je weten

Volgende week test de Nederlandse overheid de opvolger van het luchtalarm; NL-Alert. NL-Alert wordt steeds vaker getest en wordt ingezet in noodsituaties. Maandag 3 december 2018 zendt de overheid om 12:00 uur een controlebericht uit.

Controlebericht op 3 december

Komende maandag, op 3 december 2018, wordt door de overheid een NL-Alert controlebericht verzonden. Hiermee kun je controleren of jouw telefoon op de juiste manier is ingesteld voor het ontvangen van deze berichten. NL-Alert wordt ingezet in noodsituaties; levens- en gezondheidsbedreigende situaties zoals noodweer, een aanslag, grote brand of explosiegevaar. Het systeem moet het huidige luchtalarm vervangen. Het werkt middels cell broadcast en werkt dus ook als het telefoonnetwerk overbelast is.

NL-Alert

Iedere eerste maandag van de maand wordt in Nederland het luchtalarm getest, op maandag 3 december wordt ook NL-Alert getest. Dit gebeurt via een controlebericht die je om 12:00 uur moet ontvangen op je mobiele telefoon. Als je dit bericht hebt ontvangen, betekent dit dat je je smartphone op de juiste manier hebt ingesteld. Het is dan ook aan te raden dit voor 3 december te doen.

Veel toestellen die inmiddels verkocht worden, zijn standaard ingesteld voor het ontvangen van NL-Alert, al is dit niet bij ieder toestel het geval, waaronder de Apple iPhone. Mocht je je telefoon nog niet hebben ingesteld, dan kun je hier de instelhulp vinden voor je toestel.

Een controlebericht zal er zo uitzien;

NL-Alert 03-12-2018 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel