Exclusieve preview RTL XL app voor Android: strakke update zonder Chromecast

RTL kwam begin oktober met een update voor de Apple iOS app van RTL XL. Over een aantal weken staat de Android-app van RTL XL op de planning. Hoewel de applicatie nog niet uitgebracht is voor Android, geeft DroidApp je alvast een exclusief voorproefje van de nieuwe RTL XL app. En ja, hij is er een stuk op vooruit gegaan.

RTL XL voor Android

Binnen enkele weken kunnen we een grote update verwachten voor de applicatie van RTL XL, het platform waar uitzendingen van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 teruggekeken kunnen worden. De huidige applicatie van het videoplatform voldoet bij veel gebruikers niet meer aan de verwachtingen en dat vinden ze bij RTL nu ook. Dit is reden om met een compleet vernieuwde applicatie te komen.

Op de nieuwe Android-app van RTL moeten we nog even wachten, maar RTL laat aan DroidApp weten dat het zomaar kan zijn dat de applicatie eerder dan begin november wordt uitgerold. DroidApp geeft je een exclusieve, uitgebreide voorvertoning van de nieuwe RTL XL app.

RTL XL Android

Nieuwe vormgeving

Bij het starten van de applicatie wordt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een compleet vernieuwde app. Het eerste scherm geeft je de mogelijkheid om in te loggen met een RTL-account of om je te registreren. Deze stap kan je ook overslaan, maar krijg je minder mogelijkheden in de app.

Personaliseren

Het personaliseren van de applicatie begint met het samenstellen van je favoriete programma’s. Verschillende programma’s kan je een ‘hartje’ geven zodat de aanbevelingen in de applicatie beter op je wensen worden afgestemd. Ook kan je hier zelf nog RTL-programma’s aan toevoegen die niet in het overzicht worden genoemd.

Op het startscherm van de applicatie worden de interessante afleveringen getoond die aansluiten op je wensen. Je kan programma’s individueel volgen in de RTL XL app. Bij het tabblad ‘gemist’ vind je zoals de naam al aangeeft een overzicht van afleveringen en programma’s die je gemist hebt. Deze kan je direct via de applicatie terugkijken. Middels de ‘second screen’ functie in de app kan je live meedoen met programma’s van RTL. Hiervoor maakt de applicatie gebruik van bijvoorbeeld je microfoon.

In de instellingen kan je kiezen uit negen verschillende kleurstijlen waarmee de applicatie naar je eigen hand gezet kan worden. Tevens vind je in de lijst met instellingen ook de mogelijkheid om meldingen in- of uit te schakelen. In de RTL XL app wordt gebruik gemaakt van een handgeschreven lettertype, wat voor RTL XL is ontworpen en geïnspireerd is op het font Monolina. Het handgeschreven lettertype moet de eenvoud uitstralen van de nieuwe televisie-app.

Programma’s en afleveringen

Je favoriete programma’s kan je bereiken door bovenin op de initialen van je naam te klikken. Zo kan je direct kijken naar je favoriete programma en/of afleveringen. De applicatie werkt soepel en vrij snel. Daarbij is er ook aanvullende informatie beschikbaar over de aflevering en het programma. Elk programma krijgt zijn eigen ‘sectie’.

Het afspelen van een video begint met een reclame. Afhankelijk van hoelang de video duurt, krijg je tussendoor ook enkele reclames te zien. Het bekijken van een video kan zowel in portret-stand als in landscape. Overal in de app komen we hetzelfde kleurenpatroon tegen waardoor het een vertrouwd gevoel geeft. Daarnaast komen we ook Material Design tegen in de app.

RTL XL Android

Je kunt de video’s in RTL XL tot zeven dagen na de uitzending gratis terug kijken. Dit is niet van toepassing wanneer je gebruik maakt van RTL XL Premium, waar we later op terug zullen komen. Je kan het fragment desgewenst direct delen met anderen middels een link.

RTL XL Premium

RTL XL Premium kost ‘eenmalig’ €3,99. Gedurende 30 dagen kan je afleveringen en programma’s tot een jaar terug bekijken, zonder reclame. Ook kan je met RTL XL Premium verschillende afleveringen vooruit kijken, waaronder CSI, Zwarte Tulp en Goede Tijden, Slechte Tijden. Na de dertig dagen loopt RTL XL Premium automatisch af.

RTL XL Android

Via de applicatie is het nog niet mogelijk om RTL XL Premium als in-app aankoop aan te schaffen. Dit moet in de toekomst wel mogelijk worden, zo laat RTL weten. Tot dat moment moet je Premium aanschaffen via de website van RTL XL.

Chromecast

Het moment waar we als Android-liefhebber allemaal op zaten te wachten: Chromecast-ondersteuning voor de RTL XL app. DroidApp heeft navraag gedaan bij RTL hierover. RTL XL zal bij het uitbrengen van de app niet voorzien zijn van Chromecast-ondersteuning. Noortje Habets laat aan DroidApp het volgende weten over de Chromecast in RTL XL: “We hopen zeker dit jaar nog de Chromecast-ondersteuning toe te voegen aan de Android app.”

RTL XL header

Chromecast: niet gratis

Voor Apple iOS is de Chromecast-ondersteuning alleen tegen betaling te gebruiken. DroidApp heeft navraag gedaan over de plannen voor de Android-app. Alleen voor betalende RTL XL Premium gebruikers zal de mogelijkheid tot streamen naar de Google Chromecast mogelijk worden. De reden is volgens RTL dat het op dit moment niet mogelijk is om advertenties te kunnen tonen tijdens het casten naar de mediastick van Google. Mocht dit in de toekomst wel mogelijk worden, dan zal de RTL XL app dit zeker mogelijk maken.

Release

RTL laat aan DroidApp weten dat de releasedatum van de Android-app begin november zou zijn. Er is een kans aanwezig dat de applicatie eerder beschikbaar zal komen voor Android; waardoor de nieuwe RTL XL app mogelijk al binnen twee weken wordt uitgebracht. Uiteraard zal DroidApp je hiervan ook op de hoogte houden.

RTL XL
RTL XL
Ontwikkelaar: RTL Nederland B.V.
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel