Belgische providers Proximus en Orange gaan met elkaar samenwerken

Twee grote concurrerende providers in België gaan met elkaar samenwerken. Proximus en Orange gaan elkaars mobiele toegangsnetwerken gebruiken. Dit moet er mede voor zorgen dat er nog sneller 5G uitgerold kan worden.

Proximus en Orange

Een belangrijke stap in de telecomwereld in België. Proximus en Orange gaan in België samenwerken, en de mobiele toegangsnetwerken en infrastructuur hiervoor samen delen. De antennes, basisstations en masten worden met elkaar gedeeld, onder een joint venture waar allebei de bedrijven voor de helft eigenaar van zijn.

De joint venture verandert niets aan de producten en diensten die aangeboden worden door de twee providers. Proximus en Orange blijven onafhankelijke concurrenten op het gebied van diensten en prijzen. Doordat de achterliggende dingen gedeeld worden, zullen er minder antennes nodig zijn, wordt de landelijke dekking verbeterd en levert het kostenbesparingen op. Een andeer voordeel is dat het energieverbruik met 20 procent zou moeten dalen.

Door de kostenbesparingen die het met zich meebrengt zouden de twee Belgische providers meer geld kunnen investeren in andere dingen. Denk hierbij aan de uitrol van 5G en het uitbreiden van de eigen netwerkcapaciteit. De eerste werkzaamheden voor het samenvoegen van de mobiele toegangsnetwerken starten in het eerste kwartaal van 2020. Vakbonden melden dat 82 werknemers van Proximus over moeten stappen naar de joint venture.

De stappen betekenen een tegenslag voor de derde provider van België; Telenet, onder andere eigenaar van Base. Deze provider krijgt het door de samenwerking van Orange en Proximus nog wat zwaarder.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel