RDW: ‘smartphone moet het rijbewijs vervangen’

De Rijksdienst voor het Wegverkeer, afgekort RDW, werkt aan het idee om het rijbewijs te laten vervangen door de smartphone. Hierbij kan gedacht worden aan een app. Over een paar jaar moet de techniek die dit mogelijk maakt veilig genoeg zijn. Sinds afgelopen weekend is overigens het traditionele roze papiertje helemaal niet meer geldig.

Rijbewijs op je smartphone

Een applicatie moet over een aantal jaar het rijbewijs gaan vervangen, dat meldt De Telegraaf. De techniek zou volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) over een paar jaar veilig genoeg zijn. De gegevens worden vervolgens in een applicatie opgeslagen waarbij de politie het uit kan lezen, mogelijk via NFC. Met een andere app kan de politie dankzij een systeem, zowel online als offline de gegevens uitlezen. Het roze papiertje is sinds enkele jaren vervangen door een roze pasje. Een rijbewijs app kan de volgende stap zijn.

Rijbewijs app?

Hoewel De Telegraaf optimistisch is, blijkt uit informatie van Tweakers dat de zaken toch anders ervoor staan. Zo meldt woordvoerder Hans van Geenhuizen van het RDW dat er vooral nog veel onzeker is over de app. Daarbij zou het nog niet eens zeker zijn of het via een app gaat gebeuren, of dat op een andere manier de telefoon gebruikt kan worden voor het rijbewijs. De optie voor een fysiek rijbewijs zou blijven bestaan.

Sinds dit weekend is het papieren rijbewijs niet meer geldig. Omdat hierop bepaalde informatie mist, dient iedere automobilist in het bezit te zijn van een plastic pasje. Wanneer je toch enkel het roze papiertje als rijbewijs kan tonen, riskeer je een boete.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel