Regionale omroepen vernieuwen hun Android-app met nieuw design (preview)

De regionale omroepen in Nederland hebben hun Android-apps vernieuwd. Het gaat om de apps van onder andere Omroep Brabant, RTV Rijnmond, Omroep Gelderland en RTV Noord-Holland (NH). DroidApp mocht de applicaties alvast uitgebreid testen en we zetten de vernieuwingen voor je op een rij. Want naast een nieuw design zijn er vele andere verbeteringen doorgevoerd.

Regionale omroep apps

Nederland telt dertien regionale omroepen met elk hun eigen app. De applicaties gaan alweer een tijdje mee en kregen vorig jaar hun laatste grote update. Vanaf nu zijn de nieuwe omroep apps te downloaden en DroidApp geeft je van iedere applicatie alvast een voorproefje.

L1

Erik Hogeboom van RTV Oost en tevens (mede) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de apps, laat aan DroidApp weten dat de app van L1 (Limburg) nog niet voorzien zal worden van een update, maar dat die later wordt geüpdatet. Dit komt omdat L1 samen met de kranten het platform 1Limburg hebben. De L1 app wordt gezien als omroep-app en hierdoor ligt de focus anders. De update komt wel, maar nog niet vandaag.

Ook de app van Omroep Zeeland zal nog niet vandaag live gaan. Dit heeft te maken met bepaalde technische problemen. Gebruikers zouden met de update een negatieve gebruikerservaring ervaren, waardoor dit probleem eerst verholpen moet worden. De update zal spoedig voor de Omroep Zeeland app uitgebracht gaan worden, maar in ieder geval niet vandaag.

Tablet

Op dit moment zijn dus twaalf regionale omroep apps voorzien van de update, waarbij veel verbeteringen zijn doorgevoerd in de vormgeving. Voor gebruikers met een tablet verandert er misschien nog wel het meest. De tablet-app krijgt ook de update met ene grote wijziging in de vormgeving.

Persoonlijker en notificaties

Bij het opstarten van de nieuwe apps krijg je eerst een korte introductie te zien. Tijdens het doorlopen van deze stappen kan je verschillende opties inschakelen. Denk hierbij aan notificaties voor ‘breaking nieuws’, notificaties te ontvangen van eigen gekozen onderwerpen nieuws uit je omgeving middels je huidige GPS-locatie en het samenstellen van de rubriek ‘Mijn Nieuws’ met onderwerpen die jij interessant vindt.

Regionale omroep app

Mijn Nieuws

Alle applicaties hebben een zelfde opbouw, maar iedere app heeft toch weer een aantal extra functies meegekregen. Naast het nieuws uit de provincie, live televisie en live radio kan je ook de instellingen beheren. Door hier zelf onderwerpen toe te voegen kan je zelf kiezen welk nieuws jij belangrijk vindt. Daarnaast heeft iedere app een zoekfunctie, waarmee je in het archief tot enkele weken terug kunt zoeken.

Mijn Nieuws is het onderdeel waarbij je zelf nieuws kunt selecteren, dat jij belangrijk vindt. Bij een push-notificatie heeft iedere omroep zijn eigen notificatie-geluid voor een melding. Je kunt nieuws uit je omgeving vinden door een straal in te stellen van 5, 10, 20 of 50 kilometer. Deze functie kan je door heel Nederland gebruiken.

De berichten die je al hebt gelezen, worden in het nieuwsoverzicht grijs weergegeven. Nieuw is dat je voortaan direct ziet wanneer een bericht geschreven is en wanneer het eventueel voor het laatst is bewerkt. Het lettertype oogt een stuk rustiger en de tekstgrootte kan je voortaan via de instellingen aanpassen. Daarnaast vind je onderaan in beeld een mogelijkheid om je reactie op een bericht achter te laten en is de afbeelding-box verbeterd waarbij je kunt inzoomen op de foto’s.

Verder is er meer de focus gelegd op een verbeterde navigatie, waarbij belangrijke onderdelen direct in beeld zichtbaar zijn. Door regiofilters in te stellen kan je nieuws uit een specifieke regio direct volgen.

Techniek

Qua techniek is de applicatie sterk verbeterd. Aan de achterkant van de apps zijn bepaalde verbeteringen doorgevoerd waardoor de apps niet perse een update via de Play Store nodig hebben om wijzigingen door te voeren. Daarnaast willen de omroepen hun apps ook in de komende maanden voorzien van een betere ‘storytelling’. Beeld en tekst wordt dan afgewisseld in een bericht zodat het verhaal sterker wordt. Er is dan geen vaste plaats meer nodig om deze content te plaatsen.

Android Wear

Vorig jaar werden de apps van de regionale omroepen voorzien van Android Wear ondersteuning. Ook in de komende updates van de apps kan je gebruik maken van Android Wear ondersteuning. Nieuwsberichten uit de provincie kan je dan lezen op je smartwatch.

We zetten de opvallendste wijzigingen van de verschillende apps voor je op een rij.

Omroep Flevoland

De applicatie van Omroep Flevoland is herkenbaar aan de donkerrode kleur. Je vind in het zijmenu de mogelijkheid om direct het weer in Flevoland te bekijken en je vind er bijvoorbeeld de verschillende programma’s die Omroep Flevoland uitzendt. Het nieuws uit bijvoorbeeld Almere, Emmeloord en Lelystad vind je in de Omroep Flevoland app.

Omroep Flevoland
Omroep Flevoland
Ontwikkelaar: Omroep Flevoland
Prijs: Gratis

RTV Noord-Holland (NH)

NH, wellicht beter bekend als RTV Noord-Holland valt op door de frisse, blauwe huisstijl. Voor het nieuws uit onder meer Amsterdam, Het Gooi en het eiland Texel kan je in de NH app terecht. In het menu kan je tevens direct navigeren naar nieuws rondom voetbalclub AZ, kan je schakelen tussen regio’s en de verschillende andere onderdelen.

NH Nieuws
NH Nieuws
Ontwikkelaar: NH Nieuws
Prijs: Gratis

Omroep Brabant

De regionale omroep van de provincie Noord-Brabant is te herkennen aan de zwartkleurige huisstijl. In het menu krijg je toegang tot de verschillende regio’s in Brabant, het laatste nieuws rondom het PSV kampioensschap en de vluchtinformatie van Eindhoven Airport. Natuurlijk vind je in de Omroep Brabant app het laatste nieuws uit onder andere Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.

Omroep Brabant
Omroep Brabant
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Omroep Gelderland

De paarskleurige Omroep Gelderland app geeft gebruikers bovenin beeld al een aantal extra mogelijkheden. Naast het weer en verkeer kan je hier via de optie ‘taart’ iemand in het zonnetje zetten door diegene te bedanken. Daarnaast kan je direct een ‘appje’ sturen naar de studio en vind je in het menu de regio’s met het nieuws uit bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen en de Veluwe. In de Omroep Gelderland app kan je ook terecht voor nieuws rondom de ‘Vierdaagse’.

Omroep Gelderland
Omroep Gelderland
Ontwikkelaar: Omroep Gelderland
Prijs: Gratis

 

Omroep West

Omroep West is er voor onder andere de regio Den Haag, het Westland, Leiden, Delft, Gouda en Zoetermeer. De verschillende regio’s vind je terug in het menu van de applicatie. Daarnaast vind je ook een snelkoppeling naar politie-nieuws van Team West. De Omroep West app is te herkennen aan de donkerblauwe kleur.

Omroep West | Nieuws | Sport |
Omroep West | Nieuws | Sport |
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

 

Omroep Zeeland

De app van Omroep Zeeland heeft een blauwe kleur meegekregen. Het nieuws per regio vind je terug in het menu. Denk hierbij aan Tholen, Walcheren en Schouwe-Duiveland. De Omroep Zeeland app heeft daarnaast een menu-item toegevoegd voor het programma ‘Verzeeuwigd’ en vind je natuurlijk ook het sport-nieuws. Zoals aangegeven zal de update voor de Omroep Zeeland app nog niet vandaag verschijnen vanwege technische problemen.

Omroep Zeeland
Omroep Zeeland
Ontwikkelaar: Omroep Zeeland
Prijs: Gratis

 

Omrop Fryslân / Omroep Friesland

Omroep Friesland heet in de provincie zelf natuurlijk gewoon Omrop Fryslân. Bij het starten van de app is de applicatie direct al in de Friese taal en ook de inhoud zelf is ook in het Fries. Wel vind je in het menu een onderdeel waarbij de headlines gelezen kunnen worden in het Nederlands. Je vind in de apps verschillende audiostreams die je kunt beluisteren.

Omrop Fryslân
Omrop Fryslân
Ontwikkelaar: Omrop Fryslân
Prijs: Gratis

 

RTV Drenthe

Voor de inwoners van Drenthe is er de RTV Drenthe applicatie, te herkennen aan de rode kleur. Het nieuws is onderverdeeld in verschillende categorieën zoals ‘nieuws’, sport, 112 en ‘in beeld’. Naast de livestream kan je ook, wanneer beschikbaar, de ‘live op internet-stream’ bekijken. Deze zijn beschikbaar bij verschillende evenementen en hiervoor word je doorgestuurd naar de mobiele website van de omroep.

RTV Drenthe
RTV Drenthe
Ontwikkelaar: RTV Drenthe
Prijs: Gratis

 

RTV Noord

De app van Omroep Noord oogt strak en modern, dat komt mede door het minimale gebruik van kleuren. Omroep Noord richt zich op de provincie Groningen. Naast het nieuws, weer en verkeer vind je hier ook het onderdeel ‘opinie en verhaal’ en ‘aardbevingen’. Inwoners kunnen bij het onderdeel ‘aardbevingen’ het laatste nieuws hierover vinden.

RTV Noord
RTV Noord
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

 

RTV Oost

Omroep Oost is er voor de provinicie Overijssel. Deze applicatie toont de blauwe kleur en geeft je direct toegang tot de verschillende items die je in een nieuws-app verwacht. Je vind onder het kopje ‘Top 10’ de meest populaire berichten en tevens vind je in de app fotoreportages van bijzondere evenementen of gebeurtenissen. Het nieuws van de verschillende regio’s NW-Overijssel, Salland en Twente kan je apart raadplegen in de Omroep Oost app.

RTV Oost
RTV Oost
Ontwikkelaar: RTV Oost
Prijs: Gratis

 

RTV Rijnmond

Voor het nieuws uit de regio Rotterdam, ofwel Rijnmond, is er de app van RTV Rijnmond. Het onderdeel ‘Live uit Lloyd’ heeft een eigen onderdeel gekregen in de app; net als ‘Middag aan de Maas’ en ‘Bureau Rijnmond’. Uiteraard is er ook gedacht aan het laatste nieuws rondom sport.

Rijnmond
Rijnmond
Ontwikkelaar: RTV Rijnmond
Prijs: Gratis

 

RTV Utrecht

Voor het nieuws uit onder meer Utrecht, Amersfoort, Houten en omstreken is er de RTV Utrecht app. Deze app is herkenbaar aan de rode kleur. Dankzij ’60 seconden’ kan je als je weinig tijd hebt, de headlines van het nieuws bekijken. Verder is er een onderdeel ‘Bureau Hengeveld’ en kan je luisteren naar Bingo FM en Radio M Utrecht.

RTV Utrecht
RTV Utrecht
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Zoals gezegd zal de L1 app later een frisse update krijgen met vernieuwd design. Ook de Omroep Zeeland app zal binnenkort de update krijgen vanwege technische problemen. De updates voor de elf andere regionale omroepen apps zullen vanaf nu gefaseerd uitgerold gaan worden in de komende uren. De update kan dus ieder moment beschikbaar zijn via de Play Store.

Lees ook

Reageer op dit artikel