RollerCoaster Tycoon Touch beschikbaar voor Android (review)

Atari heeft de nieuwe RollerCoaster Tycoon Touch game uitgebracht in de Google Play Store. Eerder verscheen de nieuwe versie van RollerCoaster al voor Apple iOS en nu is hij dus ook voor Android beschikbaar. Eind vorig jaar verscheen de klassieke versie al, maar is deze beter?

RollerCoaster Tycoon Touch

Als je denkt aan RollerCoaster Tycoon denk je waarschijnlijk niet als eerst aan een strak vormgegeven spel. Nee, dan denk je aan de toch wat pixelachtige graphics in een spel die je uren, zij het niet weken, vermaakte. Eind vorig jaar werd de klassieker RollerCoaster Tycoon uitgebracht voor Android en op de redactie zijn we daar nog altijd uren mee zoet. Een geweldig spel met vrijwel alle elementen zoals we die vroeger op de computer hadden.

RollerCoaster Tycoon Touch

Nu heeft ontwikkelaar Atari een nieuwe versie van de pretpark-game uitgebracht; RollerCoaster Tycoon Touch. Zojuist ontdekte we hem eindelijk in de Play Store. Een week geleden schreven we al over het spel. Atari belooft 3D graphics en nog meer speelplezier waarbij je het ook op kunt nemen tegen je vrienden. Waar de klassieke versie €6,99 kost, is deze versie gratis. We vragen ons af of dat niet zo’n domper gaat worden als bij het eerder uitgebrachte spel RollerCoaster Tycoon 4 for Mobile waarbij er voor 79 euro aan in-app aankopen beschikbaar was. We hebben de game vanochtend uitgebreid geprobeerd.

RollerCoaster Tycoon Touch

Wat vinden wij?

Zoals de naam van het spel al aangeeft is RollerCoaster Tycoon Touch bedoeld voor het spelen met touchscreen. Dit merk je al bij het plaatsen van attracties en andere elementen. Dit gaat namelijk gemakkelijk. Echter moeten we hier wel de kanttekening bij plaatsen dat er in het begin nog lang niet zoveel te plaatsen is. je begint met de hamburgertent, het toilet en de draaimolen.

Graphics

We willen beginnen met de graphics; die zijn erg goed. Het spel kent een dag-nacht modus waarbij het om de zoveel tijd donker wordt en de lantaarnpalen in het spel een functie hebben. Hecht je je aan het klassieke RCT? Dan zal de nieuwe vormgeving flink wennen zijn.

Hoewel de graphics er erg goed uitzien, vinden we het jammer dat je niet ver kunt inzoomen op detail-niveau. Ook het selecteren van een individuele bezoeker van het pretpark is niet mogelijk.

RollerCoaster Tycoon Touch

Dure bomen

In RollerCoaster Tycoon Touch geen scenario’s maar uitdagingen en kaarten. Deze kaarten geven je toegang tot nieuwe voorzieningen en attracties. Zodra je aan bepaalde eisen voldoet, krijg je kaarten. Het kan hierdoor vrij lang duren voordat je nieuwe attracties en voorzieningen kunt kopen. Ook decoratie zoals bomen moet je verdienen. Die bomen zijn overigens nog vrij prijzig, maar dat terzijde.

RollerCoaster Tycoon Touch

De munten en kaarten laten je wat sneller door het spel gaan. Ook kun je een gratis kaartenpakket ontvangen als je naar een reclamefilmpje kijkt. De ene keer duurt deze tien seconden, de andere keer een halve minuut. Je kunt niet iedere keer kiezen voor het bekijken van een filmpje, dit kan één keer per 2,5 uur. Het valt op dat je met regelmaat ook dezelfde kaarten krijgt, zo kunnen we inmiddels de derde draaimolen bouwen of het tweede spookhuis.

Paden, achtbanen en bankjes

Verschillende dingen vallen ons al direct op. Zo dien je een attractie aan het voetpad te zetten en leg je geen wachtrij of pad naar de uitgang aan. Bankjes, prullenbakken en lantaarnpalen hoef je niet langer zelf meer neer te zetten, dat gebeurt automatisch. Ook het aanleggen van paden gaat makkelijk; gewoon met je vinger over het scherm vegen. Het bouwen van achtbanen gaat nog makkelijker doordat het helpt met de laatste meters. Wel moet je voor een achtbaan eerst een hoop items verdienen. Ook zien we geen mogelijkheid vooralsnog om klusjesmannen, bewakers en monteurs in dienst te nemen.

RollerCoaster Tycoon Touch

Eén keer in de zoveel tijd kun je het geld ophalen wat een attractie heeft verdiend. Ook kun je bij tevredenheid of juist onvrede de reacties van bezoekers peilen. Je kunt de prijs van een attractie, eten en dergelijke aanpassen, maar de prijs voor het gebruik van het toilet kun je niet langer meer aanpassen. Gebouwen kun je upgraden waarbij de capaciteit, opslag en de rest omhoog gaat.

Sociaal

Atari heeft RollerCoaster Tycoon Touch voorzien van verschillende sociale functies. Zo is het mogelijk om het spel met Facebook te verbinden. Het wordt dan mogelijk om je park online op te slaan, de voortgang met je vrienden te vergelijken en om kaarten te geven en te ontvangen, ofwel kaarten te ruilen.

Het is overigens goed te weten dat je met regelmaat de game even moet openen, want net als in een echt attractiepark gaat het leven gewoon door.

RollerCoaster Tycoon Touch

Conclusie

RollerCoaster Tycoon Touch heeft erg mooie graphics, maar mist een hoop functies. Het spel is absoluut beter dan de eerdere RCT for Mobile 4, maar het is het gewoon net niet. Je bent te afhankelijk van kaarten en munten en dit vreet tijd. Daarnaast vreet Touch niet alleen tijd, maar ook veel batterij. Ook is het van belang een recente smartphone te hebben, want het spel vraagt veel van het werkgeheugen en de processor van je toestel.

Wij blijven echt liever bij RollerCoaster Tycoon met de klassieke graphics. We zijn benieuwd naar jouw mening! Laat het weten door een reactie achter te laten onder het bericht.

RollerCoaster Tycoon Touch
RollerCoaster Tycoon Touch
Ontwikkelaar: Atari, Inc.
Prijs: Gratis+
RollerCoaster Tycoon Touch
 • 8.7/10
  Vormgeving - 8.7/10
 • 8.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8.5/10
 • 6.9/10
  Mogelijkheden - 6.9/10
 • 6.9/10
  Snelheid - 6.9/10
 • 5.5/10
  Privacy - 5.5/10
7.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Graphics
 • Sociale functies
 • Dag-nacht modus

Minpunten

 • We lopen er niet heel warm voor
 • Je moet veel geduld hebben, als je geen geld uit wilt geven
 • Mist mogelijkheden
 • Verbruikt veel accu
 • Vraagtekens bij permissies

Lees ook

Reageer op dit artikel