T-Mobile begint 2 oktober met testen van landelijk 5G-netwerk

Telecomprovider T-Mobile komt met een volgende stap om zich voor te bereiden op de uitrol van 5G in Nederland. De roze provider begint 2 oktober met het testen van een landelijk 5G-netwerk.

T-Mobile test 5G

T-Mobile heeft een testvergunning gekregen om te beginnen met een proef van het 5G-netwerk. Dee proef zal bestaan uit twee verschillende testen die voornamelijk technische tests zullen zijn. Er wordt gekeken naar hoe de verbinding in het grensgebied verloopt en de impact van het netwerk bekijken als naast 5G ook 4G gebruikt wordt.

Voor de landelijke test is de vergunning afgegeven voor één jaar. Daarnaast wordt gedurende twee maanden regionaal een test uitgevoerd op de 700MHz-frequentie. Deze vindt plaats in Den Haag en de omgeving hiervan. Eerder werd de 700MHz band gebruikt voor digitale televisie zoals Digitenne. T-Mobile heeft verschillende aanpassingen gedaan om het netwerk voor 5G in te kunnen zetten. Naast T-Mobile heeft ook Vodafone al een test opgezet; deze begon afgelopen zomer in Maastricht.

T-Mobile liet eerder weten dat het in 2020 een landelijk dekkend netwerk wil hebben voor 5G. Echter kunnen aan deze testen geen klanten meedoen; het gaat puur om technische tests. Het testen gaat overigens ook een stuk makkelijker als fabrikanten 5G-smartphones uitbrengen in ons land, dat wordt nu nog niet gedaan, omdat er geen 5G-netwerk is. Een wisselwerking dus.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel