Telegram moet decryptiesleutels overhandigen aan Russische geheime dienst

Chatdienst Telegram moet haar decryptiesleutels overhandigen aan de Russische geheime dienst FSB. Dat bepaalde de Hoge Raad in Rusland in een zaak die was aangespannen door Telegram tegen de FSB.

Berichten ontcijferd

Met de decryptiesleutels kan de Russische geheime dienst chatberichten en andere media ontsleutelen en meelezen. Telegram dient binnen vijftien dagen de sleutels te overhandigen aan de FSB, anders zou de dienst binnen Rusland geblokkeerd kunnen worden. De CEO van Telegram, Pavel Durov legt zich niet neer bij de uitspraak van de Hoge Raad. Telegram verzekert gebruikers ervan dat secret chats end-to-end encrypted zijn en dus niet ontsleuteld kunnen worden met de sleutels. Gewone chatgesprekken zouden wel ontsleuteld kunnen worden.

Vorig jaar ontving de chatdienst nog een boete van 11.000 euro voor het negeren van de eis van het FSB. Telegram vocht de eis van de geheime dienst aan, mogelijk zal Telegram dat ook nu weer doen tegen de uitspraak van de Hoge Raad. In een aantal gevallen is het in Rusland mogelijk om in beroep te gaan tegen uitspraken van de Hoge Raad.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel