Test: wat is het dataverbruik van videobellen met WhatsApp?

Vanochtend is WhatsApp begonnen met het beschikbaar stellen van een nieuwe functie in de Android-applicatie. Het is vanaf nu mogelijk om te videobellen. Een video-oproep verbruikt uiteraard wel meer data dan bellen via WhatsApp. DroidApp heeft uitgezocht hoeveel MB er van je databundel afgaat bij videobellen met WhatsApp. We hebben dit vergeleken met Google Duo en Facebook Messenger.

Videobellen dataverbruik

WhatsApp rolde vanochtend een nieuwe beta-versie uit waarmee je kunt videobellen. Deze functie duikt al maandenlang op, maar nu pas is het moment daar dat we de functie ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Begin 2015 kwam de WhatsApp belfunctie voor iedereen beschikbaar en naast spraakoproepen kunnen we nu dus ook videobellen.

WhatsApp

Eerder schreven we al over wat het dataverbruik is met bellen via WhatsApp (VoIP), en nu heeft DroidApp uitgebreid getest wat een video-oproep aan data verbruikt. Exact één minuut lang hebben we op twee Android-toestellen op drie verschillende manieren een video-oproep gedaan.

Daarbij hebben we bij iedere test een vergelijkbare omgeving gebruikt om zo het beeld en geluid hetzelfde te hebben. Het toestel waarmee gebeld werd is een Sony Xperia XZ, het toestel waarmee de oproep aangenomen werd een LG G4. De kwaliteit van de camera zou het dataverbruik iet wat kunnen veranderen.

videobellen dataverbruik

Manier van testen

Zoals gezegd hebben we op drie verschillende manieren een video-gesprek gedaan. Eerst hebben we een video-oproep gedaan met WhatsApp via 4G (KPN). De tweede test werd gedaan via het WiFi-netwerk. De derde test met videobellen via WhatsApp hebben we via het 4G-netwerk gedaan, maar hierbij hebben we de optie ‘Beperkt datagebruik’ ingeschakeld. Onze metingen hebben we hieronder voor je op een rij gezet; alle gesprekken duurde exact 1 minuut.

Het dataverbruik

Netwerk Verzonden gegevens Ontvangen gegevens
4G 4,0 MB 4,1 MB
WiFi 10,7 MB 6,5 MB
4G (beperkt datagebruik) 3,9 MB 1,7 MB

Houd er rekening mee dat er veel factoren invloed hebben op het datagebruik van WhatsApp. Zo kunnen veel bewegingen zorgen voor een hoger verbruik. We hebben de test uitgevoerd met WhatsApp 2.16.318, de meest recente beta-versie van WhatsApp. De videokwaliteit is voldoende, maar niet uitstekend. Mogelijk wordt dit nog aangepast in een nieuwe versie van de chat-app.

In vergelijking met Duo

We hebben de test ook gedaan met Duo, de videobel-app van Google. Ook deze test hebben we via 4G en WiFi uitgevoerd. De gesprekken hadden ook met Google Duo een duur van precies één minuut.

Het dataverbruik met Google Duo

Netwerk Verzonden gegevens Ontvangen gegevens
4G 4,7 MB 4,4 MB
WiFi 7,9 MB 13,5 MB

In vergelijking met Facebook Messenger

Ook Facebook Messenger heeft videobellen in de applicatie zitten. De kwaliteit hiervan is wel duidelijk minder dan Google Duo. Dit verklaart ook waarom het dataverbruik van Messenger minder is, maar dat het niet uit lijkt te maken of je via 4G of WiFi het gesprek voert. Ook deze gesprekken duurde precies één minuut.

Het dataverbruik met Facebook Messenger

Netwerk Verzonden gegevens Ontvangen gegevens
4G 3,6 MB 3,5 MB
WiFi 3,5 MB 3,6 MB
WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel