Tevredenheid over smartphone stijgt, minder online verkoop

Het aantal online verkopen van smartphones is in het eerste kwartaal van 2016 met vijf procent gedaald. Tegelijkertijd stijgt de merktevredenheid bij diverse merken flink zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

We zijn tevreden over onze smartphone

In het eerste kwartaal van 2016 werden er minder smartphones online verkocht, ten opzichte van 2015 daalde het percentage van 47 naar 42 procent. Consumenten kiezen er het vaakst voor om HTC en Apple producten in een fysieke winkel aan te schaffen. Bij HTC steeg het aantal verkochte smartphones in een fysieke winkel met 13 procent, zo blijkt uit het rapport van Telecompaper. Maar liefst 86 procent van de Nederlandse consumenten bezit een smartphone, de groei is vooral te wijten aan een toename in smartphone gebruik van 50-plussers. De leeftijdscategorie 50 tot 64 jaar liet een stijging van 17 procent zien ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015.

HTC One M8

Het rapport laat duidelijk zien waarvoor we de smartphone het meeste gebruiken; het maken van foto’s en video’s. 87 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij het vaakst de camera gebruiken. 80 procent gebruikt haar telefoon voor het sturen van tekstberichten zoals SMS en ongeveer twee derde gebruikt de telefoon voor het sturen en ontvangen van e-mails. Wie een Sony smartphone heeft maakt meer gebruik van de functies op het toestel dan wie een LG in het bezit heeft.

Tevredenheid over merken stijgt

Ongeveer 67 procent van de smartphone gebruikers heeft een Android-toestel en gebruikers zijn gemiddeld genomen enthousiaster over hun mobiele device dan één jaar geleden. Dit blijkt ook aan de stijging van 12 procent van de Net Promoter Score (NPS).  De NPS geeft het percentage weer van het aantal consumenten dat een product aanbeveelt aan anderen tegen over de consumenten die dit niet doen. HTC (+18%), Sony (+23%) en Huawei (+17%) laten hierbij de grootste stijging zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Apple staat het hoogste qua NPS-score gevolgd door Samsung op een ruime afstand.

Lees ook

Reageer op dit artikel