Toename in WhatsApp fraude door ‘bekende’ personen: dit kun jij doen

Het aantal gevallen van WhatsApp fraude door mensen die zich voordoen als een voor het slachtoffer bekend persoon neemt toe. In veel gevallen probeert de fraudeur via de smoes “ik heb een nieuw telefoonnummer” in contact te komen met het slachtoffer. Er zijn een aantal stappen die je kunt doen om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt van deze manier van oplichting.

Opgelicht door ‘bekende’

Het gesprek met de fraudeur begint vaak onschuldig maar al snel krijg je de vraag of je wat geld wilt overmaken. De meeste slachtoffers willen de bekende helpen, niet wetende dat het een oplichter is. Het is dan ook raadzaam om dubbel te checken of degene waaraan je geld wilt overmaken ook echt die persoon is. Bijvoorbeeld door het telefoonnummer te bellen of googlen, het oude telefoonnummer te bellen of het bankrekeningnummer te zoeken op internet. Als de fraudeur meerdere slachtoffers heeft gemaakt is de kans groot dat je een van deze gegevens terug zal vinden met een zoekopdracht.

De fraudeurs gaan slim te werk, zo onderzoeken ze op welke manier je met wie praat via sociale media. Ook gebruiken zij foto’s die op deze profielen te vinden zijn om de indruk zo echt mogelijk te laten lijken. Via bijvoorbeeld Marktplaats komen de oplichters aan je telefoonnummer. In alle gevallen is het zoveel mogelijk afschermen van je persoonlijke gegevens een goede stap om te voorkomen dat je op deze manier opgelicht kan worden.

Lees ook: WhatsApp: pas op voor deze 8 manieren van oplichting en bedrog

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel